SARS-CoV-2

SZO upozorava na "drugi vrhunac" u područjima u kojima Covid-19 opada

Zemlje u kojima koronavirusne infekcije opadaju još bi se mogle suočiti sa „neposrednim drugim vrhuncem“ ako prerano odustanu od mjera za zaustavljanje epidemije, objavila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija.

Svijet je još uvijek usred prvog talasa izbijanja koronavirusa, čelnik SZO-a za vanredne situacije dr Majk Rajan rekao je na internetskom brifingu, napominjući da iako broj slučajeva opada u mnogim zemljama, oni se još povećavaju u srednjoj i južnoj Americi, južnoj Aziji i Africi .

Rajan je rekao da epidemije često dolaze u talasima, što znači da bi se izbijanje moglo povratiti kasnije ove godine na mjestima gdje je prvi talas zamro. Postojala je i mogućnost da se stopa infekcije opet brzo poveća ako mjere za zaustavljanje prvog talasa prerano budu ukinute.

Rekao je da zemlje u Evropi i Sjevernoj Americi trebaju „nastaviti provoditi javne zdravstvene i socijalne mjere, mjere nadzora, mjere testiranja i sveobuhvatnu strategiju kako bi se osiguralo da nastavimo silaznom putanjom i da nemamo trenutno drugi vrh."

Mnoge evropske zemlje i američke države posljednjih su sedmica poduzele korake za ukidanje mjera zaustavljanja koje su suzbile širenje bolesti ali su nanijele ozbiljnu štetu ekonomijama, piše Rojters.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog