SARS-CoV-2

Globalni izvještaj: SZO kaže da su Amerike centar pandemije u porastu slučajeva

Amerike su se pojavile kao novo središte pandemije koronavirusa, navela je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), a američka studija prognozira porast smrtnih slučajeva u Brazilu i drugim latinoameričkim zemljama do avgusta.

„Sada nije vrijeme da zemlje ublaže ograničenja“, rekla je Karisa Etijen, direktorica SZO-a za Amerike i šef Panaričke zdravstvene organizacije (PAHO) putem videokonferencije.

Amerike su registrovale više od 2,4 miliona slučajeva novog koronavirusa i više od 143.000 smrtnih slučajeva od posljedica respiratorne bolesti Covid-19, prenosi Gardijan. Latinska Amerika je svakodnevno prešla Evropu i Sjedinjene Države u svakodnevnim infekcijama, rekla je ona.

„Naš region je postao epicentar pandemije Covid-19“, rekla je Etijen, dok su drugi direktori PAHO-a upozorili da za region „predstoje vrlo teške“ nedjelje, a Brazil čeka dug put prije nego što će se pandemija završiti.

Takođe službenike SZO-a zabrinjava i to što ubrzava epidemija u Peruu, Čileu, El Salvadoru, Gvatemali i Nikaragvi.

Kako je dnevna stopa smrti u Brazilu u ponedjeljak postala najviša na svijetu, istraživanje sa Univerziteta u Vašingtonu upozorilo je da bi se ukupan broj smrtnih slučajeva ove zemlje mogao povećati za pet puta do početka avgusta.

Prognoza Univerzitetskog Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME) uslijedila je sa pozivom na obustavu rada kojem je brazilski desničarski predsjednik Žair Bolsonaro pružio otpor.

Posljednje IHME-ove projekcije pokazuju da će se smrtni slučajevi povećavati na gotovo 12.000 u Čileu, 7.000 u Meksiku, 6.000 u Ekvadoru, 5.500 u Argentini i 4.500 u Kolumbiji do avgusta.

Jedina zemlja u regiji koja relativno dobro djeluje protiv Covid-19 je Kuba, gdje IHME predviđa smrtnost od samo 82 do avgusta, dok testiranje i dalje nadmašuje epidemiju.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog