Vijesti

Додик: РС на наплату стигла рата камата за кредит ММФ-а који није добила, тужићемо гувернера Централне банке

Српски члан Предсједнштва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да је Републици Српској већ стигла на наплату прва рата камата на основу одобреног кредита Међународног монетарног фонда (ММФ) иако та средства још није добила.

- Зато ће Влада Српске већ сутра донијети одлуку да тужи гувернера Централне банке (Сенада Софтића) који оспорава реализацију - нагласио је Додик.

ММФ је 23. априла, након договора политичких лидера и надлежних у БиХ, Централној банци дозначио око 333 милиона евра по основу аранжмана брзе финансијске помоћи за ублажавање посљедица пандемије, а до застоја је дошло јер, судећи према изјавама, нема договора челника СДА и ХДЗ-а БиХ о подјели новца у Федерацији.

Додик је истакао да очигледно нема сагласности о расподјели средстава ММФ-а, која већ прави значајне проблеме. Он је навео да гувернер Централне банке има све неопходне папире, које је имао иначе у сличним околностима када су се повлачила средства ММФ-а.

- Међутим, то је сада нека политичка игра у Федерацији БиХ и они желе да наметну да траже далеко више него што се не може испунити - истакао је Додик.

Из аранжмана са ММФ-ом би, како је раније најављено, Федерацији БиХ требало да припадне 62 одсто средстава из кредита, а Републици Српској 38 одсто. Оба ентитета по пола процента треба да издвоје за Брчко дистрикт. Од новца који припадне ФБиХ 50 одсто би требало да остане у федералном буџету, а друга половина би требало да буде подијељена на десет кантона.

Чланови Управног одбора Централне банке БиХ из Српске затражиће сутра на сједници тог одбора објашњење због чега 300 милиона евра још стоји на рачуну банке умјесто да буде распоређено ентитетима с циљем санирања посљедица вируса корона.

Члан Управног одбора Централне банке БиХ Радомир Божић рекао је раније за "Глас Српске" да мора бити стављено на дневни ред ово питање јер знатан износ новца непотребно дуго стоји на рачуну банке.

- Поставићемо то питање. Настала је једна компликована, административна ситуација и настојаћемо да то и распетљамо јер нема никаквог смисла да новац толико дуго стоји - истакао је Божић.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић поновила је ранији став Српске да се недопустиво дуго чека расподјела тог новца те подсјетила да су средства оправдано очекивали у буџетима ентитета до краја априла.

- Тако је било и договорено. Нема разлога да та средства стоје у Централној банци. Споразум са ММФ-ом су потписали сви министри финансија у БиХ и Писмо намјере ентитетски министри и предсједавајући Савјета министара БиХ. Сви су се сложили и са износом и расподјелом. Није било ниједне спорне ситуације јер писмо не би било ни потписано. Све је претходно договорено и потписано, а сада је просто невјероватно да новац стоји у Централној банци, а да нама већ тече камата за неповлачење средстава - рекла је Видовићева те нагласила да очекује да ће ова ситуација бити што прије разјашњена, а новац дозначен крајњим корисницима.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија рекао је прошле седмице да Централна банка БиХ има све што је потребно да исплати новац који је уплатио ММФ, те да није јасно какву допунску одлуку банка чека. И он је упозорио да су почели да се повлаче неки лоши политички потези и лицитира процентима расподјеле између ентитета и Брчко дистрикта, а потом за расподјелу између Владе ФБиХ и кантона. Неразјашњени односи хрватских и бошњачких министара су, како је рекао, пресликавање односа из ФБиХ.

Првобитни аранжман са ММФ-ом требало је да буде вриједан 150 милиона евра, али је касније обим повећан на око 330 милиона.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog