Vijesti

Нема стабилизације у Црној Гори без рјешења питања Срба

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да се Црна Гора неће стабилизовати све док на демократски начин не ријеши питање Срба у тој земљи - од права на језик, до свих осталих права која једном народу припадају.

Негирање српског идентитета у Црној Гори је негирање саме Црне Горе, а отимање храмова Српске православне цркве и хапшење црквених великодостојника сигурно није начин да се Црна Гора легитимише као демократска држава, нагласио је Додик.
 
Власт у Црној Гори требало би да престане да плаши своје грађане како неко има нешто против црногорске државности, истиче он. Ту, појашњава Додик у изјави за Српскаинфо, мисли на сијање страха од Србије.
 
- Свако добронамјеран може да види да је Србија више него коректна, ма како непотребне и штетне одлуке доноси Подгорица. Догађаји у Црној Гори будно се прате у Републици Српској, посебно откако је усвојен спорни Закон о слободи вјероисповијести. Али, не мислим да унутрашњи проблеми Црне Горе могу да утичу на питања у Српској и БиХ - истакао је Додик.
 
За грађане Српске и БиХ, за сада нема уласка у Црну Гору. Нема ни за грађане Србије. Амбасадор Црне Горе у Србији Тарзан Милошевић, вјерује да ће проблем, који је настао отварањем границе, бити ријешен у наредних 10 дана, јер је, према његовим ријечима, највећи интерес Црне Горе да отвори границу са Србијом.
 
- Грађани Србије сигурно могу да дођу у Црну Гору, то је братски народ и сигурно неће имати проблем кад дођу код нас. Подсјећам да је из Србије у Црну Гору прошле године дошло 400.000 туриста а грађани двије земље желе најбоље могуће односе - нагласио је Милошевић.
 
О овој селективној одлуци црногорске Владе, расправљао је и црногорски Парламент. Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Милан Кнежевић прозвао је премијера Црне Горе Душка Марковића.
 
- Врло је важно било да Ви пошаљете поруку како је наводно Србија и Република Српска нестабило епидемиолошко жариште за Црну Гору. Знате зашто? Зато што Вас је Србије престигла у свему. Наш јавни дуг је преко 80 одсто БДП-а, српски је испод 50 одсто. Престигли су нас у платама, престигли су нас пензијама, престигли су нас у инвестицијама - двије милијарде евра нам је увоз, а двјеста милиона евра нам је извоз господине Марковићу - нагласио је Кнежевић.
 
Одговарајући Кнежевићу, црногорски премијер је истакао да одлука није политичка, како је види званични Београд, већ је, каже, заснована на подацима о епидемиолошкој ситуацији. Изразио је наду да ће се епидемиолошка ситуација у Србији ускоро смирити, додајући да су грађани Србије добродошли ако желе да дођу у Црну Гору.
 
- Из информација које добијамо од здравствених власти у Србији, видимо да Србија се успјешно носи са епидемијом вируса корона и надамо се да ће ускоро изаћи као побједник против тог невидљивог невидљивог непријатеља. Радујемо се сваком успјеху Србије на том плану, јер тај успјех је, не само сигурност за грађане Србије, него и за грађане Црне Горе и региона - рекао је Марковић.
 
Црна Гора има право да успостави параметре за то ко може да уђе у земљу, у складу са епидемиолошким препорукама, и треба пажљиво да размотри како би то могло да утиче на односе са Србијом, рекао је специјални амерички изасланик за Балкан Метју Палмер. Палмер је за Глас Америке изјавио да ће Србија и Црна Гора увијек бити сусједи и да треба да нађу начин да рјешавају та питања у партнерском односу.
 
 
Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog