Vijesti

Туризам највећи губитник пандемије

Затварање граница усљед пандемије вируса корона те обустављање рада већине смјештајних објеката готово у потпуности су зауставили туризам у Српској, који биљежи велики пад броја долазака и ноћења гостију, а једину наду у опоравак туристички радници полажу у ваучере, који би овог љета у бање и планинске центре требало да привуку већи број домаћих посјетилаца.

Према подацима Републичког завода за статистику, у априлу ове године Српска је забиљежила 703 госта, који су остварили 3.430 ноћења, што је за 97,8 одсто мање долазака и 95,5 одсто мање ноћења у односу на исти мјесец лани. Међу посјетиоцима у протеклом мјесецу предњачили су домаћи гости, којих је било 597, док је међу странцима највише било Руса, њих 48.

Директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић каже за “Глас Српске” да је статистика потврдила да је туризам један од највећих губитника пандемије.

- Границе су биле затворене, као и хотели, ресторани, а рад је био онемогућен свима без којих туризам не може да функционише, тако да су овако поразни подаци очекивани - рекла је Јовановићева, додавши да је према подацима Свјетске туристичке организације на свјетском нивоу туризам забиљежио 70 одсто губитака, што се никада у историји није догодило. Она је истакла да је и Свјетска туристичка организација на основу својих анализа навела да ће овог љета грађани бити безбједни само у својим земљама те у том смислу систем ваучера улива наду у опоравак. Додала је да систем ваучера имају Словенија и Србија те да је и Пољска својим грађанима дала одређену суму новца намијењену за путовања.

- Број од 50.000 ваучера у РС није случајан. До њега смо дошли јер смо у прошлој години забиљежили 44.000 домаћих туриста. Ово је идеална прилика за бањске и планинске центре, етно-села и све друге бисере наше Републике - поручила је Јовановићева.

Извршни директор за операције, маркетинг и продају у Здравствено-туристичком центру “Бања Врућица” Александар Радошевић каже да је епидемије вируса корона веома погодила бањски сектор, наглашавајући да су подаци о доласцима и ноћењима туриста у априлу поражавајући.

- Прошли мјесец нисмо примили ниједног госта, а посљедњи хотел смо затворили 2. априла. Структура гостију који су имали резервације у априлу била је таква да су више од двије трећине били страни туристи, али нажалост све је то отказано - рекао је Радошевић.

Он је додао да се припремају за долазак гостију са ваучерима, оцијенивши да ће им то помоћи да се опораве бар дјелимично.

- Ваучери нису чаробни штапић и не могу у потпуности елиминисати посљедице, али ће нам знатно помоћи у опоравку, јер гост који дође уз ваучер ће потрошити додатни новац. Међутим, да би домаћи туризам имао развојну компоненту, као и до сада, потреби су нам страни туристи, јер су они ти који подижу потрошњу. Ми смо већ у контакту са нашим гостима из Хрватске и Словеније и они желе доћи, али основни предуслов за то је прелаз границе по старом режиму - рекао је Радошевић.

Уредбу о условима и начину коришћења туристичких ваучера за субвенционисано плаћање смјештаја у Српској, што је први корак у реализацији овог пројекта, јуче је усвојила Влада Српске. Министарка трговине и туризма РС Сузана Гашић рекла је да ће из Компензационог фонда Српске бити издвојен новац за то. Подсјетила је да туристичке ваучере могу да користе пунољетни грађани са пребивалиштем у Српској, а моћи ће за њих да се пријаве посредством апликације.

- Предуслов је да су резервисали смјештај код привредног субјекта који је пријављен и испунио услове - рекла је Гашићева, додавши да грађани могу директно резервисати смјештај, односно нису обавезни да то раде посредством туристичке агенције.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog