Region

Приштина забрањује улазак робе из централне Србије без документа са назнаком "Република Косово"

Влада у Приштини усвојила је синоћ низ мјера које подразумијевају забрану увоза производа из Србије ако на роби и пратећим документима није назначено "Република Косово", објавио је портал Косово онлајн, позивајући се на незваничне изворе.

Према тој одлуци предузећа из Србије морају да обезбиједе улазну дозволу за свако возило са робом које улази на Косово, а захтјев за дозволу подноси се Канцеларији за везу Приштине у Србији. Директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић наводи да је то истовремено атак на европске вриједности и материјалну егзистенцију и Албанаца и Срба.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да та одлука представља потпуну забрану за српску робу, да је ријеч о атаку на европске вриједности и материјалну егзистенцију и Албанаца и Срба.

"Одлука владе привремених институција самоуправе у Приштини о трговинској блокади, односно новој потпуној забрани за српску робу, представља ескалацију рата са здравим разумом који се мјесецима води из Приштине. То је истовремено атак на европске вриједности и материјалну егзистенцију и Албанаца и Срба", навео је Ђурић у саопштењу објављеном на сајту Канцеларије за Косово и Метохију.

Захтијева хитне међународне санкције против Приштине због "оваквог илегалног поступка, противног свим домаћим и међународним нормама".

Србија, наводи, остаје у потпуности посвећена слободи протока робе, људи и капитала, како на својој територији, чији је Косово и Метохија несумњиви дио, тако и у региону.

"Увјерен сам да ће политика такси, блокада и шовинистичких баријера које погађају и обичне грађане и привреду ускоро постати ствар прошлости", закључио је Ђурић.

Министар спољних послова Ивида Дачић рекао је за РТС да је за Србију неприхватљив чин Приштине.

"То су мјере реципроцитета што можда ни грађани Србије ни међународна заједница нису препознали као још гору мјеру од таксе, које су дуплирале цијену робе, али је бар пролазила. Ова влада у Приштини је донијела одлуку да се уведу мјере реципроцитета, што је од стране неких земаља поздрављено као корак напред. Ми смо одмах рекли да је то неприхватљиво", наводи министар спољних послова Србије. 

 

Извор: ртс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog