Vijesti

ОБА три године прислушкује без правног основа и то не смета: Свјесно раде мимо Устава

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ тачно три године противуставно изводи акције прислушкивања, јер је Уставни суд БиХ 1. јуна 2017. године прогласио неуставним одредбе Закона о ОБА које се односе управо на тајно праћење и снимање.

Спорне одредбе закона кажу да “употребу мјера тајног праћења може одобрити генерални директор уз сагласност предсједавајућег Савјета министара БиХ ако би одгађање проузроковало непоправљиву штету по безбједност БиХ”. Након што је те одредбе прогласио неуставним, Уставни суд БиХ наложио је Парламенту БиХ да их у року од шест мјесеци промијени, али то још није урађено. Уставни суд је 31. маја прошле године “утврдио да Парламент БиХ није извршио одлуку Уставног суда БиХ и у складу са Правилима суда о томе обавијестио Тужилаштво БиХ”.
 
Савјет министара БиХ у марту 2018. године усвојио је Приједлог закона о ОБА, али он је пред Дом народа БиХ упућен тек почетком фебруара ове године и још није усвојен. Уставноправна комисија овог дома прошле седмице је Колегијуму Дома народа вратила закон на дораду тражећи да буду отклоњене све неправилности на које је указао законодавно-правни сектор.
Шеф српских делегата у Дому народа БиХ и члан Уставноправне комисије Средоје Новић каже за “Глас Српске” да је Канцеларија за законодавство рекла да је предложени закон супротан неким одредбама закона о јединственим бројевима, као и јединственим правилима за израду закона.
 
- Мало је рећи да је ово некоректно. Ја не могу прихватити образложење да овај закон стоји од 2018. године и тад је законодавно-правни сектор дао упутства да буду отклоњене појединости, а то није урађено. Дакле, скоро пуне двије године нико се није ни почешао да то поправи, нити да достави мишљења Агенције за заштиту личних података БиХ о предложеном закону. Не пада ми на памет да са таквим незаконитостима и недостацима прихватам закон - каже Новић.
 
Према његовим ријечима, пошто су укинуте одредбе постојећег Закона о ОБА, а предложене измјене још нису прихваћене, то практично значи да ОБА ради изван закона.
 
- Они дефакто раде супротно Уставу и закону - категоричан је Новић који је радни вијек провео на високим функцијама у безбједносном сектору.
 
Његово мишљење у потпуности дијели и шеф Српског клуба у Представничком дому и члан Заједничке комисије за надзор над радом ОБА Ненад Стевандић.
 
- Директор ОБА ради без дипломе, ОБА ради противзаконито и противуставно. То је најбоља слика БиХ - каже Стевандић за “Глас Српске”.
 
Пресуда
 
Уставни суд БиХ закључио је да су одредбе члана 78. Закона о ОБА противне Уставу БиХ и Европској конвенцији о људским правима зато што предсједнику Суда БиХ или судији којег он овласти дају неограничен опсег дискреције када је ријеч о продужењу налога за мјере тајног праћења.
 
- Оспорене одредбе не гарантују појединцу одговарајућу заштиту од произвољног мијешања у уставна права. Такође, оспорене одредбе не обезбјеђују да се мјере праћења неће уводити случајно, нерегуларно или без прописног и адекватног разматрања - наводи се у пресуди.
 
 
Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog