SARS-CoV-2

SZO i drugi naučnici upozoravaju: Nema dokaza da je koronavirus oslabio!

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i mnogi drugi naučnici izjavili su u ponedjeljak da nema dokaza koji bi podržali tvrdnju italijanskog doktora da koronavirus koji uzrokuje pandemiju COVID-19 gubi na jačini.

Profesor Alberto Zangrilo, šef intenzivne njege u talijanskoj bolnici San Rafaele u Lombardiji, koja je nosila teret italijanske epidemije, rekao je u nedjelju državnoj televiziji da novi koronavirus "klinički više ne postoji".

Ali epidemiolog SZO Maria Van Kerkove i nekoliko drugih stručnjaka za viruse i zarazne bolesti, rekli su da Zangrilovi komentari nisu podržani naučnim dokazima.

Nema podataka koji bi pokazali da se novi koronavirus znatno mijenja, bilo u obliku prenošenja, bilo u težini bolesti koju uzrokuje, rekli su.

"U pogledu prenosivosti, to se nije promijenilo, u smislu ozbiljnosti, to se nije promijenilo", rekla je Van Kerkove novinarima.

Nije neobično da se virusi mutiraju i prilagođavaju dok se šire. Pandemija je dosad ubila više od 370.000 ljudi, a zarazilo više od 6 miliona.

Martin Hiberd, profesor nastajanja zarazne bolesti na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, rekao je da velike studije koje se bave genetskim promjenama virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19 ne podržavaju ideju da on postaje manje jak ili da slabi na bilo koji način.

"S podacima više od 35.000 čitavih genoma virusa, trenutno nema dokaza da postoji bilo kakva značajna razlika koja se odnosi na ozbiljnost", rekao je.

Zangrilo, poznat u Italiji kao lični ljekar bivšeg premijera Silvija Berluskonija, rekao je da su njegovi komentari potpomognuti studijom koju je uradio kolega naučnik Masimo Klementi, a za koju je Zangrilo rekao da će biti objavljena sljedeće sedmice.

Zangrillo je rekao Rojtersu: "Nikada nismo rekli da se virus promijenio, rekli smo da se interakcija virusa i domaćina definitivno promijenila."

Rekao je da bi to moglo biti posljedica ili različitih karakteristika virusa, za koje je rekao da ih još nisu identifikovali, ili različitih karakteristika kod zaraženih.

Studija Klementija, direktora laboratorija za mikrobiologiju i virologiju San Rafaele, uporedila je uzorke virusa pacijenata sa COVID-19 u milanskoj bolnici u martu sa uzorcima pacijenata sa bolešću u maju.

"Rezultat je bio nedvosmislen: izuzetno značajna razlika između virusnog opterećenja pacijenata primljenih u martu u odnosu na one koji su primljeni prošlog mjeseca", rekao je Zangrilo.

Oskar Meklin sa Centra za istraživanje virusa Univerziteta u Glazgovu rekao je da sugestije da virus slabi „nisu podržane ni u čemu u naučnoj literaturi i takođe se čini prilično nevjerojatnim na genetskim osnovama“.

Stručnjaci i predstavnici Univerziteta Džon Hopkins, Medicinskog centra za baptiste Vejk Forest, Univerziteta Džordž Vašington i Nortvel Helt rekli su i da nisu svjesni dokaza koji ukazuju na to da se virus promijenio.

"Prijedlog italijanskog ljekara potencijalno je opasan jer daje lažno uvjerenje koje se ne zasniva na dokazima", rekla je Leana Ven, ljekarka hitne pomoći i profesorka javnog zdravlja sa Univerziteta Džordž Vašington. „Ne postoje naučni dokazi da je došlo do promjene koronavirusa. To je visoko prenosiva i visoko zarazna bolest. Moramo biti budni kao i uvijek."

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog