Društvo

Izdvajanja za sufinansiranje vantjelesne oplodnje povećana sa 2.500 na 4.000 KM

Grad Banjaluka objavio je danas javni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći bračnim parovima za sufinansiranje troškova jednog postupka vantjelesne oplodnje, za koju će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 100.000 KM, s tim da će pojedinačni iznos za sufinansiranje ovog procesa umjesto dosadašnjih 2.500 KM, biti povećan na 4.000 KM.

Prema uslovima konkursa, u momentu podnošenja prijave na konkurs jedan od bračnih supružnika mora da ima prebivalište na području Grada Banjaluka u neprekidnom trajanju od četiri godine i duže, za razliku od prethodnog gdje su taj uslov trebalo da ispunjavaju oba supružnika.

Konkurs je otvoren do 2. jula, a mogu se prijaviti žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na području Banjaluke, koje su iskoristile pravo na sve postupke biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a da nisu ranije ostvarile pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći kod Grada Banjaluka.

Prijave na konkurs sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Grada Banjaluka.

Sve informacije u vezi sa javnim konkursom mogu se dobiti kod samostalnog stručnog saradnika za zdravstvo, putem telefona broj: 051/244-444, lokal 710, ili direktno – u kancelariji broj 23.

U Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo,omladinu i sport Srni je rečeno da su ove godine donijeli izmjene Pravilnika o dodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici Grada Banjaluka u pogledu iznosa sredstava za ove namjene i prebivališta na području Grada Banjaluka, a sve u cilju da se unaprijedi taj proces odnosno da se pomogne parovima koji imaju probleme da to riješe na najbolji način i steknu potomstvo.

Prema podacima ovog odjeljenja, Grad Banjaluka je posljednje dvije godine podržao sve prijavljene i validne zahtjeve za vantjelesnu oplodnju, kojih je prošle godine bilo osam, a 2018. godine 35 zahtjeva.

Iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport navode da je izvještaje o utrošenim sredstvima iz 2018. godine do danas dostavio 21 podnosilac zahtjeva, od kojih je kod sedam lica procedura asistirane reprodukcije uspješno obavljena i rođeno je osam beba.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog