SARS-CoV-2

Протеини у крви обољелих од Ковида-19 могу да укажу на озбиљност болести

Научници су пронашли 27 кључних протеина у крви особа обољелих од Ковида-19 за које се сматра да би могли дјеловати као превентивни биомаркери и утврдити озбиљност болести.

Истраживање вршено од стране научника из Њемачке и Велике Британије показало је присуство протеина у различитим нивоима код пацијената обољелих од Ковида-19.

Маркери би могли довести до развијања нових тестова који би помогли докторима да утврде озбиљност болести када се особа зарази вирусом корона, а такође би могли помоћи у развијању потенцијалних третмана за лијечење.
 
Пандемија вируса корона до сада је однијела више од 300 хиљада живота, а заражено је преко 6 милиона људи широм свијета, пише Ројтерс.
 
Љекари и научници кажу да они заражени вирусом корона реагују на више начина - при чему неки не развијају никакве симптоме, док други морају бити хоспитализирани, а други пак изгубе борбу са вирусом.
 
„Тест који ће помоћи љекарима да предвиде да ли ће пацијент са КОВИД-19 вјероватно постати критичан или неће, бити непроцењив“, рекао је Кристоф Меснер, стручњак за молекуларну биологију на Институту Крик који је, заједно са британским колегама водио истраживање.
 
Рекао је да ће такви тестови помоћи љекарима да одлуче који је најбољи приступ за сваког пацијента, као и да идентификују оне за које се мисли да ће им требати болничко лијечење или интензивна њега.
 
Меснеров тим користио је методу звану "масна спектрометрија" да би брзо тестирао присуство и количину различитих протеина у крвној плазми код 31 пацијента обољелих од КОВИД-19 у берлинској болници. Потом су потврдили своје резултате код 17 других пацијената са КОВИД-19 у истој болници и код 15 здравих људи.
 
Три идентификована кључна протеина била су повезана са интерлеукином ИЛ-6, протеином за који се зна да изазива упалу и такође познатим маркером за тешке симптоме КОВИД-19.
 
 
Фронтал/А.Г.
 
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog