SARS-CoV-2

Vodeći britanski epidemiolog: Švedska uspjela da suzbije epidemiju COVID-19 bez drakonskih mjera

Profesor koji je uputio mračno upozorenje da bi 500.000 Britanaca moglo umrijeti od COVID-19 bez stavljanja nacije „pod ključ“, priznao je da je Švedska možda suzbila ovu bolest u jednakoj mjeri kao i Velika Britanija - bez nametanja drakonskih mjera.

Profesor Nil Ferguson sa Imperijalnog koledža u Londonu, otkrio je da gaji „najveće poštovanje“ za skandinavsku naciju, koja je uspjela da pretrpi manji broj smrtnih ishoda po glavi stanovnika nego Velika Britanija. Ovaj epidemiolog - nazvan profesor „Izolacija“ – našao se na udaru javnosti zbog svog modela koji je predviđao da će pola miliona Britanaca umrijeti od COVID-19, što je snažno uticalo na odluku Velike Britanije da cijelu zemlju stave u karantin.

Činilo se da profesor Ferguson hvali Švedsku zbog držanja niske stope zaraze, bez sakaćenja ekonomije. Međutim, kada se našao na udaru struke o tome da li su tako oštre mjere bile zaista neophodne u Velikoj Britaniji, istakao je da stopa zaraze u Švedskoj nije pala tako brzo kao u  Velikoj Britaniji, prenosi Dejli mejl.

Velika Britanija ima stopu smrtnosti od 575 lјudi na milion, dok je u Švedskoj ta stopa znatno niža i iznosi 436 ljudi na milion. Pored manjeg broja smrtnih slučajeva, švedski BDP je zapravo porastao u prvom kvartalu 2020. godine, što ukazuje da bi ova država mogla da izbjegne najgori scenario ekonomske krize.

’’Postoje razlike u tome kako je nauka uticala na politike u različitim zemlјama. Najveće poštovanje imam prema naučnicima tamo [u Švedskoj]. Oni su došli do drugačijeg zaklјučka, ali je isti zasnovan na zaista sasvim sličnoj nauci. Oni su iznijeli argument da će zemlјama biti jako teško da zaustave drugi talas ... Ne slažem se s tim, ali naučno gledano, nisu tako daleko od naučnika u bilo kojoj zemlјi na svijetu’’, rekao je profesor Ferguson u svom obraćanju pred Odborom za nauku i tehnologiju Doma lordova.

Upitan zašto je Švedska zabilježila tako malo smrtnih slučajeva bez nametanja oštrih mjera i da li su Velikoj Britaniji bile potrebne mjere koje štete ekonomiji zemlje, profesor Ferguson je odgovorio:

’’Jasno je da je u Švedskoj došlo do značajnog socijalnog distanciranja. Naša najbolјa procjena je da je to dovelo do smanjenja broja reprodukcije na oko 1. Jasno je da kada pogledate njihovu stopu smrtnosti, ona ne opada kao kod većine evropskih zemalјa.’’

Na pitanje šta se moglo drugačije uraditi u suzbijanju epidemije, Ferguson je odgovorio da su podaci pokazali da je većina slučajeva zaraze u Velikoj Britaniji potekla iz Španije, i u nekim slučajevima iz Italije.

’’Brinuli smo o uvoznim infekcijama iz Kine ... drugih azijskih zemalјa, možda i SAD. Međutim, jasno je da smo prije uspostavlјanja sistema nadzora, prije nego što smo uopšte bili u stanju da pratimo slučajeve, bilo stotine, ako ne i hilјade zaraženih, koji su došli u zemlјu krajem februara i početkom marta iz tog područja (Španije i Italije )’’, rekao je Ferguson.


Frontal/D.M.

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog