SARS-CoV-2

SZO: Situacija sa Covid-19 se globalno pogoršava

Svjetska zdravstvena organizacija održala je juče, 8. juna brifing za medije kako bi obavijestila javnost o pandemiji korovirusa COVID-19. Zvaničnici su rekli da se globalno stanje "pogoršava", sa 136.000 prijavljenih slučajeva juče, što je rekord za jedan dan. Centralna i Južna Amerika i dalje predstavljaju „veliku zabrinutost“.

Asimptomatsko širenje COVID-19 je „vrlo rijetko“. Neki trenutni podaci govore da oni nisu glavni pokretač novih infekcija.

Kriza COVID-19 postigla je juče svoj najnoviji tragični događaj sa 136.000 potvrđenih slučajeva prijavljenih u jednom danu, što je najviše u jednom danu dosad, rekao je generalni direktor dr Tedros Gebrejesus na brifingu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i istakao da je najveća prijetnja prerano opuštanje.

Skoro 75% jučerašnjih slučajeva dolazi iz 10 zemalja, većinom iz Amerike i južne Azije. Slučajevi su u posljednjih 10 dana nadmašili 100 000.

Infekcije su smanjene u nekim dijelovima svijeta, poput Evrope, i mnoge zemlje vide pozitivne znake. Ipak, situacija se u globalu "pogoršava", izjavio je generalni direktor.

Gotovo 7 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa zabilježeno je širom svijeta zajedno s 400.000 smrtnih slučajeva.

Protesti protiv rasizma proširili su se širom svijeta posljednjih sedmica, što izaziva zabrinutost zbog širenja virusa. Zvaničnici SZO su, međutim, pojasnili da samo prisustvovanje masovnom okupljanju ne zahtjeva nužno tako stroge mjere. SZO je izrazila podršku globalnom pokretu i podsjetili su učesnici masovnih protesta imaju na umu osnovne mjere zaštite protiv COVID-19, kao što su pranje ruku i fizičko distanciranje.

Zemlje nastavljaju proučavati asimptomatske slučajeve, rekla je dr Maria Van Kerkove, tehnički voditelj SZO. Objasnila je da ovi pacijenti, koji imaju vrlo blage simptome ako ih uopšte ima, rijetko pomažu da potaknu širenje COVID-19. Dok SZO kontinuirano prikuplja više informacija kako bi u cjelini istinski razumio ovu temu, "još uvijek se čini da rijetko koji asimptomatski pojedinac zapravo prenosi zarazu dalje".

"Da smo zapravo pratili sve simptomatske slučajeve, te slučajeve izolovali, pratili kontakte i stavljali te kontakte u karantin, drastično bismo smanjili prenos", rekla je. 

 

Frontal/D.S.

 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog