Republika Srpska

Imovina garant za trećinu zajmova

Od ukupno 1,98 milijardi maraka kredita koji su na kraju prošle godine bili obezbijeđeni nekretninama, banke u Republici Srpskoj aktivirale su hipoteke u 0,13 odsto slučajeva.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, ukupni krediti na kraju prošle godine iznosili su 5,46 milijardi maraka, od čega se na kredite obezbijeđene imovinom odnosilo 36,3 odsto.

Poređenja radi, na kraju 2018. godine ukupni krediti iznosili su 5,04 milijarde maraka, od čega je njih 36,4 odsto bilo obezbijeđeno nekretninama. Na kraju 2017. godine od ukupno 4,86 milijardi maraka kredita, oko 38 odsto bilo je obezbijeđeno nekretninama.

Broj kreditnih partija koje su na kraju prošle godine imale status naplate kroz aktiviranu hipoteku smanjen je za 16 hipoteka u odnosu na kraj 2018. godine - naveli su u Agenciji za bankarstvo RS.

Dodali su da su hipoteke češće aktivirane kod kredita plasiranih pravnim licima.

Nekretnine koje su najčešće pod hipotekama kod kredita plasiranih pravnim licima su poslovni prostori, zemljišta i manjim dijelom pokretna imovina, dok su kod kredita plasiranih fizičkim licima pod hipotekama najčešće stambene nekretnine - istakli su u Agenciji za bankarstvo.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković kaže za “Glas Srpske” da se iz podataka Agencije za bankarstvo RS vidi da je iz godine u godinu skoro trećina ukupnih kredita obezbijeđena imovinom, te da će taj trend sigurno biti nastavljen.

Uzimajući u obzir probleme uzrokovane epidemijom virusa korona, uvjeren sam da će banke ubuduće mnogo više insistirati na dobrim garancijama i da neće olako plasirati kredite sa velikim iznosima jer je sve postalo neizvjesno i nesigurno - poručio je Duduković naglasivši da će u idućem periodu sigurno doći do rasta kredita.

Istakao je da će za kreditima sigurno sve više posezati pravna lica jer će im biti neophodan novac da prevaziđu probleme koji su ih zadesili usljed epidemije.

Pravna lica uglavnom podižu kredite sa većim iznosima pa je neophodna imovina kao obezbjeđenje, dok kod zajmova stanovništvu čak i do 50.000 maraka nisu potrebne hipoteke - rekao je Duduković.

Naplata

U Agenciji za bankarstvo RS kažu da je 31. decembra 2019. godine 0,79 odsto ukupnog broja aktivnih kreditnih partija pravnim licima imalo status naplate kroz aktiviranu hipoteku. Od ukupnog broja aktivnih kredita fizičkih lica, 0,09 odsto na kraju prošle godine imalo je status naplate iz kolaterala.


Izvor: glassrpske.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog