Republika Srpska

Minimalna aprilska plata isplaćena za 34.000 radnika u Srpskoj

Minimalnu aprilsku platu sa doprinosima u Srpskoj dobilo je oko 34.000 radnika, a zaključno sa jučerašnjim danom istekao je i rok poslodavcima da se prijave za isplatu te pomoći iz Kompenzacionog fonda RS.

U Poreskoj upravi RS kazali su juče “Glasu Srpske” da su obradili sve pristigle potpune zahtjeve za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu platu pravnih lica i preduzetnika kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestajali da rade u aprilu.

- Poreska uprava je za april obradila zahtjeve na iznos od oko 24,5 miliona KM za oko 34.000 radnika i te podatke smo proslijedili Ministarstvu finansija RS, koje vrši isplate iz Kompenzacionog fonda RS - navedeno je u Poreskoj upravi.

S obzirom na to da je rok za podnošenje pisane izjave sa zahtjevom za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu najnižu platu 10. jun, Poreska uprava će sve te potpune zahtjeve koji pristižu i posljednjeg dana obraditi u kratkom roku i proslijediti Ministarstvu finansija RS.

- Obaveza Poreske uprave RS u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave virusa korona bila je da zaprima i odobrava zahtjeve pravnih lica i preduzetnika i utvrđuje da li ostvaruju pravo za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu najnižu platu. Dakle, svim obveznicima koji ispunjavaju uslove propisane uredbom i koji se nalaze na spiskovima nadležnih ministarstava biće odobreni zahtjevi - naveli su u Poreskoj upravi.

Predsjednik Udruženja radnika ugostitelja i turizma RS Željko Tatić ističe da svi radnici iz sektora koji predstavlja još nisu dobili najnižu platu od 520 maraka iz budžeta RS.

- Svi smo se na vrijeme prijavili za tu pomoć, ali džaba. Imamo tačno imena i prezimena radnika koji još nisu dobili tu najnižu platu. Pojedini naši radnici već dva mjeseca žive od minimalca koji su dobili za mart od poslodavca. Ne znam kako preživljavaju uopšte - naveo je Tatić i dodao da noćni klubovi još nisu dobili dozvolu za rad, a njihovi radnici nemaju nikakva primanja pa ni minimalac iz budžeta za april.

Prema računici Ministarstva privrede i preduzetništva RS ukupan broj zaposlenih koji nisu radili u aprilu je 68.603, a ukupne obaveze za minimalnu bruto platu za njih iznose više od 53 miliona maraka.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je ranije da su završene isplate za aprilske plate onima koji su aplicirali te da će novac biti isplaćen i onima čiji zahtjevi prispiju.

- Obrada prijave traje jedan ili dva dana. Novac je obezbijeđen - rekao je Višković.

 

Izvor: glassrpske
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog