Društvo

Хотели широм Српске спремни за домаће туристе

За учешће у пројекту додјеле туристичких ваучера до сада се пријавило пет агенција и 15 угоститеља из свих крајева Републике који нуде услуге смјештаја како би становници Српске током годишњег одмора могли уживати у природним љепотама и гастрономским специјалитетима, а све у циљу опоравка домаћег туризма од посљедица епидемије вируса корона.

Министарство трговине и туризма РС расписало је 5. јуна Јавни позив угоститељима и туристичким агенцијама за доставу пријаве ради учешћа у реализацији додјеле туристичких ваучера у износу од 100 марака у угоститељским објектима на територији Српске, а рок за подношење пријава истиче 1. новембра.

- У току је израда евиденције свих угоститељских објеката који су се пријавили и у којима је могуће резервисати смјештај, као и евиденције свих туристичких агенција посредством којих је могуће резервисати смјештај у неком од угоститељских објеката. Евиденција ће бити јавно доступна на интернет страници министарства и свакодневно ће бити ажурирана, у зависности од броја пријава које буду пристизале - навели су у ресорном министарству, нагласивши да очекују да у наредним данима број пријава буде знатно већи.

Подсјетили су да је циљ пројекта подршка привредним субјектима у области туризма и угоститељства који су претрпјели знатне штете усљед пандемије вируса корона, те подстицање развоја домаћег туризма.

Велика очекивања од овог пројекта имају у Требињу, које је, према ријечима директора тамошње Туристичке организације Марка Радића Медитеран за становнике Српске.

- Требиње спада у топ дестинације када је ријеч о туризму Српске и увјерен сам да ће велики број ваучера бити потрошен управо у нашем граду. Наша туристичка понуда је универзална током цијеле године. Ослањамо се на ено-гастро понуду, јако смо упориште вјерског туризма, а љето ће сигурно ставити акценат и на сва наша природна и вјештачка купалишта те “Град Сунца” са свим својим садржајима - истакао је Радић.

Портпарол ЈУ Туристичке организације Бањалука Бранка Бранковић каже  да ће ваучери намијењени домаћим туристима у великој мјери допринијети опоравку туризма и у граду на Врбасу, наводећи да у наредним мјесецима очекују значајан долазак гостију.

- Ово је добра прилика да становништво источног дијела Српске посјети Бањалуку, нарочито омладина којој се нуди обиље садржаја. Град на Врбасу осим што је административни центар, обилује бројним природним и културним љепотама. Са радом ће ускоро почети Туристички рекреативни центар “Мањача” који ће и те како обогати туристичку понуду Бањалуке и надамо се привући бројне госте - навела је Бранковићева.

Пријаве грађана

Становници Српске који планирају љетовање на некој од туристичких дестинација широм Републике већ од сутра могу да се пријаве за додјелу туристичког ваучера. Детаље у вези са условима које треба да испуне и  начина пријављивања, заинтересовани могу пронаћи у Јавном позиву за подношење пријава за додјелу туристичких ваучера, који ће у сутра бити објављен у “Гласу Српске” и на интернет страници Министарства трговине и туризма РС.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog