Kultura

Први број часописа ''Синеза''

Часопис за хуманистичке и друштвене науке Синеза је научни часопис Филозофског факултета у Бањој Луци који је вођен идејом подстицања и афирмације научних истраживања у хуманистичким и друштвеним наукама.

Часопис је посвећен дијалогу и сарадњи хуманистичких и друштвених дисциплина попут историје, психологије, филозофије, педагогије и сродних научних дисциплина. Часопис жели да подстакне интердисциплинарно и мултиперспективно изучавање комплексних тема, као и савремени методолошки и теоријски приступ.

Синеза је баштиник дводеценијске традиције часописа Радови којег је Филозофски факултет у Бањој Луци издавао од 1998. до 2019. године. Ново вријеме и нови научни изазови показали су потребу да се досадашњи рад на уређивању часописа подигне на виши ниво, као и да се испуне далеко виши научни стандарди којима стреми Филозофски факултет. Зато је издавач одлучио да кроз промјену назива и дизајна часописа на симболички начин означи овај нови почетак.

Уредништво је пред себе поставило задатак да часопис у најкраћем могућем року испуни услове неопходе да буде категорисан у складу са прописима Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информатичко друштво Републике Српске. Затим, да даљим перманентним напредовањем и усавршавањем Синеза постане нови квалитет у научној продукцији на пољу друштвених и хуманистичких наука у Републици Српској, као и да буде препозната у ширим научним круговима и превазиђе статус локалног научног гласила.

Један од начина за постизање зацртаних циљева јесте и нова интернетска страница часописа sineza.ff.unibl.org којом ће се видљивост, препознатљивост и досег нашег часописа, надамо се, значајно проширити.

Први број часописа Синеза садржи пет оригиналних научних радова из филозофије и историје, четири приказа књига и часописа и два некролога. Сви научни радови прошли су корекције рецензената по устаљеном принципу двоструких „слијепих“ рецензија. Надамо се да ће Синеза имати добар пријем код научне и читалачке публике, што би Уредништву представљало додатни подстицај за даљи напредак.

 

Фронтал
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog