Region

Црна Гора: Хиљаде људи поново у литијама (ФОТО/ВИДЕО)

Крст, икона, свијећа и вјера у Бога - једино су "оружје" православног народа који наставља своју борбу за одбрану светиња.

Након више мјесеци паузе, због пандемије корона, и мјера Националног координационог тијела за спречавање заразних болести јуче су званично настављене литије у Црној Гори.

Не дамо светиње – орило се опет од Берана до мора. Библијске сцене које које су прије само пар мјесеци кружиле читавим свијетом, синоћ су поновљене.

Крст, икона, свијећа и вјера у Бога – једино су „оружје“ православног народа који наставља своју борбу за одбрану светиња.

Подгорица сва у сјају

Више десетина хиљада Подгоричана, предвођени митрополитом Амфилохијем, поручило је да неће дати светиње црногорском режиму.

Молебан у храму Христовог Васкресења служио је митрополит Амфилохије, а након тога заједно са својим народом кренуо у крсни ход улицама Подгорице.  Посебну пажњу привукла је тробојка дужине 70 метара, а коју је с поносом носило племе Куча.


Величанствени Никшић

Упркос забрани власти да вјерници не иду у молитвени ход, литија је прошла централним улицама, а око 15. 000 људи се окупило на Тргу Шака Петровића.

Свештенство је подсjетило грађане на мјере Националног координационог тијела за борбу против заразних болести, на физичку дистанцу, те да је дозвољени број окупљених – двеста.

Поштујући мјере НКТ и своје оце, Никшићани су из свег гласа поручили – „Устала је Црна Гора светиња се бранити мора“, „Мило лопове“, „Не дамо светиње“!

Даниловград уз своју Цркву

Даниловграђани су у у претходном периоду доказали да су спремни да стану уз своју Цркву и уз свештенство Митрополије црногорско – приморске. То су синоћ још једном потврдили. Ријека људи прошла је улицама Даниловграда и поручила:

„Ми знамо судбу и све што нас чека, али страх нам неће заледити груди, волови јарам трпе, а не људи – БОГ ЈЕ СЛОБОДУ ДАО ЗА ЧОВЈЕКА!



Беране брани светиње мирно и достојанствено

Окупљање вјерника у порти манастира Ђурђеви Ступови поводом молебана организовано је по групама, у складу са препорукама НКТ.

Од сљедеће недјеље, како је синоћ казао отац Милош Цицмил у свом обраћању, надају се да ће вјерни народ моћи да присуствује без ограничења као што је то раније био случај када су литије у питању.

Прва група вјерника је, кратко се задржавајући, напустила манастирску порту узвикујући „Не дамо светиње“, како би ушла друга група.


Литију у Плужинама предводила дјеца

Литију у Плужинама, након молебана који је служен у цркви Светог Јована Крститеља, предводило је локално свештенство  на челу са дјецом.


И најмлађи становници Плужина знају да је одбрана светиња њихова света дужност.

Жабљак са иконама против отимања светиња

Сви се добро сјећају сцене са Жабљака, када је стотине вјерника по највећој олују, снијегу и мразу носио иконе и крстове, у знак протеста против Закона о слободи вјероисповијести.

Синић су потврдили, да борбу настављају, а режиму Мила Ђукановића ставили до знања – да је Жабљак спреман животима да брани свету Цркву и њено свештенство. 

Поносна и храбра Пљевља на бранику своје Цркве

Велики број вјерника окупио се синић у Пљевљима испред Цркве Свете Петке. Пљеваљски одбор за одбрану светиња је саопштио да литија синоћ није дозвољена од стране полиције али да ће следећа бити одржана у недељу 21. јуна.

И са југа се чула црквена звона – Будва и Бар понос Црне Горе

Бар и Будва, величанственим литијама, још једном су потврдили да је настављају борбу за сваки свој манастир и сваку своју цркву, коју режим жели да отме и валоризује зарад личних интереса.

Литију у Бару преводио је о. Гојко Перовић, који је поручио премијеру Душку Марковићу да не треба да се боји окупљених грађана да су извор заразе, јер су они већ заражени Божјом љубављу.


Будвани су својом масовношћу показали да неће одустати од борбе за одбрану светиња. Хиљаде вјерника је на улицама одлучно доказало истрајност у својој намјери.

Иако је, по завршетку литија, свештенство приведено на информативне разговоре у ЦБ својих градова, то није уплашило народ који је са нестрпљењем чекао наставак литија.


Зато ће одговор на полицијску репресију и тортуру стићи већ сљедеће недеље, када ће се из сваког града Црне Горе послати порука – слобода се не може ухапсити и не дамо вам светиње!

 

Извор: in4s.net
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog