SARS-CoV-2

Kina bilježi nove slučajeve zaraze koronavirusom; Vlada pozvala da se poduzmu "odlučne mjere"

Peking je zabilježio 36 novih slučajeva lokalno prenosivog koronavirusa usred strahova od drugog talasa u kineskoj prestonici.

Još 36 slučajeva zabilježeno je u subotu. U gradu ranije nije bilo novih slučajeva više od 50 dana.

Potpredsjednik vlade Sun Chunlan pozvao je službenike da poduzmu "odlučne mjere", upozorivši da je rizik od daljnjeg širenja i dalje visok.

Izbjegavanje je povezano s najvećim gradskim veletržnicama.

Ukupno 79 slučajeva povezano je s tržištem Xinfadi, objavio je Global Times, a prenosi Bi-Bi-Si.

Tri druge provincije - Liaoning, Hebei i Sichuan - takođe su prijavile potvrđene ili sumnjive slučajeve povezane sa Pekingom.

Izvještaji lokalnih medija navode da je virus otkriven na daskama za sjeckanje koje se koriste za uvezeni losos na tržištu, što je navelo velike supermarkete u Pekingu da povuku ribu sa svojih polica.

Prema kineskoj Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji, Peking je u četvrtak zabilježio jedan novi slučaj virusa i šest novih slučajeva u petak - prvi slučajevi u gotovo dva mjeseca.

U subotu je u Pekingu zabilježeno 36 novih lokalnih slučajeva, a sve se to odnosi na tržište Xinfadi - što je državni javni servis CGTN opisao kao najveće veleprodajno tržište u cijeloj Aziji.

Tržište je brzo stavljeno pod blokadu i uvedena su ograničenja u 11 obližnjih naselja.

U ponedjeljak je zatvoreno još deset naselja oko tržnice, rekao je CGTN. Nije dopušteno posjećivanje ili dostava, ali stanovnici mogu doći i otići.

Rečeno je da će se škole i vrtići u blizini marketa zatvoriti, a ponovno otvaranje osnovnih škola, prvobitno zakazano za danas, sada je odgođeno, izvijestio je Global Times.

Glavni epidemiolog kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao je da soj virusa pronađen u Pekingu ne liči na tip koji kruži ostatkom zemlje, sugerišući da je mogao biti donesen od bilo kuda.

Novi slučajevi su se pojavili kada se širom Pekinga i većine dijelova Kine život počeo vraćati u normalu.

Ljudi su se oprezno vraćali na radna mjesta i učenici nazad u škole - iako su ograničenja i dalje na snazi.

 

Frontal/D.S.

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog