SARS-CoV-2

SZO: Maske moraju biti troslojne kako bi blokirale koronavirus

Maske od tkanine, napravljene kući ili kupljene u trgovini, mogu pomoći u sprečavanju širenja novog koronavirusa u sredinama u kojima je teško održavati fizičku distancu, sudeći prema novom istraživanju koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ažuriranim smjernicama o nošenju maski.

Smjernice detaljno opisuju vrstu maski koje su na snazi. One bi trebale imati tri sloja: unutrašnji sloj koji upija, srednji sloj koji djeluje kao filter, i vanjski sloj napravljen od materijala koji ne upijaju poput poliestera.

Slojevi ovakvim redoslijedom mogu "pružiti mehaničku prepreku", izjavila je epidemiolog Maria Van Kerkove. Smjernice su, naglasila je, utemeljene na "novom istraživanju" koje je naručila SZO.

Maske od tkanine takođe treba pravilno očistiti i nositi, jer prljave ruke mogu zaraziti osobu koja prilagođava masku ili je često uzima ili spušta, rekao je Tedros Gebrejesus, generalni direktor SZO-a.

Ažurirane smjernice takođe ohrabruju ljude koji rade u kliničkim okruženjima u područjima sa širokim prenosom koronavirusa da nose medicinske maske - čak i ako ne rade direktno s pacijentima COVID-19, prenosi Biznis Insajder.

"To znači, na primjer, da kada doktor radi na odjelima za kardiologiju ili palijativnu njegu, gdje nema potvrđenih pacijenata COVID-19, oni bi ipak trebali nositi medicinsku masku", rekao je Tedros.

Iz SZO su poručili i da u sredinama i zajednicama gdje je teško održavati fizičku distancu, poput javnog prevoza ili trgovina prehrambenim proizvodima, vlade treba da podstiču članove zajednice da nose maske. Takođe, maske bi trebali nositi i oni preko 60 godina.

SZO je naglasio da same maske ne mogu pobijediti virus

Ono što se nije promijenilo u smjernicama SZO-a za nošenje maski je savjet da ljudi koji su bolesni od COVID-19 ostanu kod kuće, potraže njegu ako je potrebno i izoluju se.

"Ako je bolesnoj osobi ili kontaktu apsolutno neophodno da napusti kuću, oni bi trebalo da nose medicinsku masku", rekao je Tedros.

SZO još uvijek preporučuje da njegovatelji osoba pozitivnih na COVID moraju nositi medicinsku masku u istoj prostoriji kao i zaražena osoba, a da zdravstveni radnici nose medicinske maske i druge PPE kad rade sa sumnjivim ili potvrđenim pacijentima COVID-19.

Organizacija i dalje naglašava da same maske ne mogu pobijediti koronavirus i mogu dovesti do lažnog osjećaja sigurnosti kod ljudi, što dovodi do zanemarivanja drugih važnih mjera prevencije.

"Ne mogu to reći dovoljno jasno: same maske neće vas zaštititi od COVID-19. Maske nisu zamjena za fizičko distanciranje, higijenu ruku i druge javnozdravstvene mjere", rekao je Tedros.

"Maske su od koristi samo kao dio sveobuhvatnog pristupa u borbi protiv COVID-19", nastavio je. "Kamen temeljac odgovora u svakoj zemlji mora biti pronalaženje, izolovanje, testiranje i briga za svaki slučaj, te praćenje i karantin svakog kontakta. To je ono što znamo da djeluje."

 

Frontal/D.S.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog