Društvo

Počeo upis za učenike koji imaju 60 i više bodova

Prijem dokumenata za učenike koji imaju 60 i više bodova za upis u srednje četvorogodišnje škole u Republici Srpskoj počeo je danas i završava se sutra, a rezultati će biti objavljeni u četvrtak, 18. juna, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

Za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 22. juna, i završava se u srijedu, 24. juna, a rezultati će upisa biti objavljeni u petak, 26. juna.

U julskom upisnom roku prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole i srednje trogodišnje škole počeće 6. jula i trajaće do 8. jula, dok će rezultati biti objavljeni 10. jula.

Od 13. do 17. jula, kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta.

U prve razrede srednjih škola planiran je upis 10.969 učenika, od kojih 2.677 raspoređenih u 119 odjeljenja zanimanja trećeg stepena složenosti i 8.298 učenika raspoređenih u 348 odjeljenja zanimanja četvrtog stepena složenosti.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pripremilo je upisne politike u saradnji sa lokalnim zajednicama i privredom kako bi bile prilagođene potrebama tržišta rada.

"Naš cilj je da učenicima, koji ne žele nastaviti školovanje, osiguramo zaposlenje, a onima koji planiraju da nastave obrazovanje, dobre kompetencije za nastavak školovanja. Tržištu rada potrebna su zanimanja u oblasti mašinske, tekstilne i drvoprerađivačke industrije", naveli su iz Ministarstva.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti u najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama i u tom slučaju im se boduju rezultati u uspjehu i vrši rangiranje u oba zanimanja, smjera ili odsjeka.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova, a bodovanje vrši na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, uspjeha iz pet predmeta značajnih za zanimanje u stručnim školama, smjeru u gimnaziji ili odsjeku u umjetničkim školama, za koji kandidat konkuriše, te na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.


Izvor: SRNA
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog