SARS-CoV-2

SZO: Ko-cirkulacija COVID-19 i gripa može pogoršati uticaj na zdravstvene sisteme

Globalno gledano, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je zabilježila više od 7,8 miliona slučajeva COVID-19, a više od 430 000 smrtnih slučajeva.

"U posljednje dvije sedmice gotovo svaki dan prijavljeno je više od 100.000 novih slučajeva. Skoro 75% nedavnih slučajeva potiče iz 10 zemalja, većinom u Americi i Južnoj Aziji. Međutim, takođe vidimo sve veći broj slučajeva u Africi, istočnoj Europi, centralnoj Aziji i na Bliskom istoku", kazao je šef SZO Tedros Gebrejesus na brifingu za medije.

"Čak zemlje koje su pokazale sposobnost suzbijanja širenja moraju biti oprezne na mogućnost ponovnog širenja."

Gebrejesus je kazao da je Kina prošle sedmice prijavila novi niz slučajeva u Pekingu, poslije više od 50 dana bez slučaja u tom gradu. Sada je potvrđeno više od 100 slučajeva. Ispituje se porijeklo i opseg epidemije.

Takođe, naglasio je i da uprkos neprekidnom globalnom odgovoru na pandemiju COVID-19, ne smije se izgubiti iz vida ni druga značajna pitanja javnog zdravlja, uključujući gripu koja svake godine pogađa zemlje širom svijeta.

"Kada uđemo u sezonu gripa na južnoj hemisferi i počnemo planirati sezonu sjeverne hemisfere, moramo osigurati da influenca ostaje glavni prioritet. Ko-cirkulacija COVID-19 i gripa može pogoršati uticaj na zdravstvene sisteme koji su već preopterećeni. Više od 500 miliona ljudi se vakciniše protiv gripe svake godine, na osnovu preporuka SZO-a o sastavu vakcina protiv gripa", istakao je Gebrejesus.

SZO dva puta godišnje saziva grupu stručnjaka koji zajedno analiziraju sojeve cirkulirajuće gripe. Na temelju njihove analize odabiraju viruse koji bi trebali biti ciljani vakcinama protiv gripa za nadolazeću sezonu u svakoj hemisferi.

"Sezona gripa na južnoj hemisferi već je u toku. Nema vremena za gubljenje", poručio je šef SZO.

 

Frontal/D.S.

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog