SARS-CoV-2

Deksametazon, dostupan i jeftin lijek koji može pomoći teško oboljelim

Steroid deksametazon je prvi lijek koji može pomoći osobama teško oboljelim od Kovida-19.

Neočekivani znak nade tokom pandemije koja se i dalje širi stigao je sa Oksfordovog univerziteta. 

Tim naučnika sa Oksforda objavio je da steroid pod nazivom deksametazon može postati prvi lijek koji će pomogne teško oboljeljim od Kovida-19 i samim time utiče na stopu smrtnosti. Prema procjenama, da su doktori od početka pandemije koristili ovaj lijek, moglo se spasiti i do 5 hiljada života.

Kod teže oboljeljih, virus direktno napada ćelije koje štite disajne puteve i pluća. Ali infekcija može dovesti do teže imune reakcije koja je štetna po zdravlje.

Lijek smanjuje upalu izazvanu imunuloškim sistemom i štiti tkiva. Tokom istraživanja ovog lijeka i njegovog uticaja, stopa smrtnosti kod pacijenata koji su priključeni na respiratore smanjila se jednu trećinu, a kod pacijenata koji primaju kiseonik za jednu petinu, prenosi "Njujork Tajms".

Kako još uvijek ne postoji vakcina protiv korona virusa, a jedini lijek koji je učinkovit, antivurusni lijek ramdesivir samo skraćuje vrijeme oporakva.

Deksametazon je prvi lijek koji se pokazao da može povećati procenat oporavka ili preživaljavanja Kovida-19, rekao je u svojoj izjavi  profesor sa Oksfordovog Univerziteta Piter Horbi. 

Dodao je da deksametazon može postati standard u liječenju pacijenata, kao i da lijek nije skup, dostupan je širom svijeta i može se odmah uključiti u liječenje.

U istraživanje lijeka nisu bili uključeni oboljeli koji nisu hospitalizovani, a lijek nije učinkovit za pacijente koji nisu priključeni na respiratore.

Ispitivanje lijeka je bilo nasumično, kontrolisano kliničko ispitivanje, zlatni standard za medicinsko istraživanje, koje je predvodio doktor Horbi. Oko dvije hiljade teško oboljeljih pacijenata je primalo male doze lijeka jednom dnevno. Kortikosteroidi poput deksametazona korišćeni su za vrijeme epidemije SARS-a i MERS-a.

Deksametazon postoji više od 50 godina i široko se koristi za liječenje bolesti poput lupusa, artritisa, alergija i raka. Iako može izazvati neželjene efekte, uglavnom je bezbjedan.

Svjetska zdravstvena organizacija pozdravila je rezulatate kliničkog ispitivanja, a  generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus čestitao je vladi Velike Britanije, Oksford Univerzitetu i timu naučnika koji su doprinijeli ovom naučnom prodoru koji spasava živote.

 

Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog