Region

Правни савјет Митрополије објашњава зашто литије нису противзаконите

Правни савјет Митрополије црногорско-приморске указао је да Министарство здравља крши право грађана на слободу окупљања.

Сматрају да се то чини како би се спријечиле литије на којима грађани исказују свој протест против Закона о слободи вјероисповијести.
 
Министарство здравља Црне Горе је прво донијело Наредбу о проглашавању престанка заразне болести Ковид - 19, али је потом прописала максималан број од 200 присутних лица на јавним окупљањима, што правни савјет Митрополије сматра апсурдним.
 
- Када је режим одлучио да, након три мјесеца, ублажи бројне забране из Наредбе, Министарство здравља је прекорачило своја законска овлашћења и из политичких разлога је суштински задржало на снази забрану јавних окупљања тако што је само најмањем броју лица (200 грађана) признало уставно и законско право на слободу окупљања - наводи се у саопштењу Правног савјета Митрополије.
 
У члановима 54 и 55 Закона је прецизно прописано да поједина права и активности могу бити "забрањене или ограничене" док "окупљање на јавним мјестима" може бити забрањено за сва лица, али не и дозвољено само за 200 грађана.
 
- У оваквим ситуацијама, јавних окупљања у вријеме заразе или има или нема, а никако није дозвољено да их мало има, а мало више да их нема. Ово увиђа не само стручна него и најшира јавност, јер је здравом разуму необјашњиво и у демократском друштву неприхватљиво да је проглашен крај епидемије, а да неуставне забране јавних окупљања важе само због литија - истиче се у саопштењу.
 
Правни савјет поручује да је јасно да ће Управа полиције прекршити Устав Црне Горе, Закон о јавним окупљањима и јавним приредбама, Закон о јавном реду и миру и Закон о безбједности саобраћаја уколико због ове неуставне и противзаконите Наредбе Министарства здравља не буде "обезбјеђивала" мирне литије у црногорским градовима на исти начин као што је то и прије епидемије чинила.
 
- Управа полиције и Државно тужилаштво, након установљене судске праксе претходних дана, немају право да приводе и притварају свештенике због организовања литија као мирних јавних окупљања у складу са Уставом и законима Црне Горе - закључује се у саопштењу.
 
 
Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog