Društvo

Где су купци најугроженији од вируса корона

Економије се враћају у нормалу, али је битно којим редоследом се фирме поново отварају како не би дошло до новог ширења заразе.

Навике потрошача широм света су се промениле током  пандемије вируса корона и не очекује се да ће поновно отварање вратити и купце на старо. Многе државе и даље страхују да се у потпуности врате у нормалан живот, па у складу са тим полако отварају и фирме. Најновија студија коју су спровели истраживачи са престижног Технолошког института у Масачусетсу анализирала је које врсте послова представљају највеће претње по здравље грађане. Оцењивано је 30 различитих врста компанија, упоређивана је њихова неопходност поновног отварања и значај по здравље људи.

– Идеја је да се добро припремимо како би ризик од преношења вируса био што мањи, а тиме бисмо поновно покретање послова обезбедили на дуже стазе, изјавио је један од истраживача. Врло је занимљиво да су се они током овог истраживања ослањали на једну ранију анализу спроведену између јануара прошле и марта ове године. Користећи анонимне податке о локацијама, контролисано је око 50 милиона мобилних телефона како би се лоцирала места где потрошачи проводе највише времена и где су највеће гужве. Управо то је у овом тренутку послужило као одличан водич на који начин да се у будућности спроводе мере заштите од ширења вируса корона. Једноставном рачуницом, укрштајући важност фирми за економију са ризиком по здравље грађана, направљена је ранг листа предузећа и редослед којим би их било пожељно отварати. Банке, стоматолошке ординације, ауто-сервиси и факултети су, показало се, битни, а истовремено представљају мали ризик од ширења вируса. Разлог је, наводи се и то што је реч о објектима који су обично смештени на великим површинама и имају услове за бeзбедну дистанцу међу потрошачима. На дну лествице су, очекивано, ресторани, теретане, продавнице пића и дувана, као и кафићи. Не само да су места попут ових позната по великим гужвама већ према истраживачима, економска корист од њиховог отварања није толика да би ризик био прихваћен, наводе истраживачи.

– Опасност је кумулативна, рецимо биоскопи изгледају небезбедно, али људи не иду сваког дана тамо, док то у ресторанима није случај, наводи се у овом истраживању. Како се све више предузећа поново отвара широм земље, многим компанијама је већ сада препоручено на који начин ће се отварати и које ће мере спроводити. У сваком случају нема једноставних решења нити отварања свих сектора одједном како смо то виђали у појединим државама.

 

Извор: Политика.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog