Svijet

Нова дефиниција расизма у Вебстеровом речнику

Публикација „Меријам - Вебстер”, која је наследник речника Ное Вебстера из 19. века, објавила је да ће у својим издањима допунити дефиницију речи „расизам” да би обухватала и концепт системског расизма.

До промене је дошло на иницијативу Кенеди Мичам, студенткиње Универзитета Дрејк у Мисурију, која је, док су широм САД трајали протести због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда током полицијског привођења, упутила писмо уредништву те публикације.

Она је изнела примедбу на троделни опис те речи као предрасуде, доктрине и политичког програма, констатујући да је расизам много комплекснији од уверења неког појединца, преноси Глас Америке.

„Расизам није само предрасуда према одређеној раси због боје нечије коже, то је и предрасуда, комбинована са друштвеном и институционалном моћи. То је систем вредности заснован на боји коже”, написала је Кенеди Мичам и додала да се дефиниције мењају „када видимо да се велике промене догађају у језику”.

Студенткиња из Вашингтона Реџина Бренан рекла је у интервјуу за Глас Америке да увек осећа потребу да подсети људе да је раса, баш као и новац, економски однос или род, један културно изграђени концепт заснован на уверењима и пракси, а не на научним основама.

Натали Додсон са Универзитета Далас у Тексасу, каже да има дилеме у погледу нове дефиниције.

„Мислим да је расизам уграђен у наш систем до извесне мере”, објашњава, али додаје и да верује да „распадање породице”, као структуре, води до ситуација системског расизма, као што су „нижи приходи и гора стамбена решења за неке људе”.

 

Извор: Политика.рс
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog