Vijesti

Стејт департмент: Екстремистичка идеологија - потенцијални извор тероризма у БиХ

БиХ је и даље спремна на сарадњу у борби против тероризма и наставља да повећава капацитете на том плану, али екстремистичка идеологија и регионалне националистичке групе остају потенцијални извори тероризма у тој земљи, наводи се у најановијем извјештају Стејт департмента.

У извјештају Стејт департмента о борби против тероризма наводи се да у 2019. није регистрован ниједан држављанин БиХ који је покушао да отпутује у иностранство ради учешћа у оружаним сукобима.

Међутим, Стејт департмент упозорава да се десетине држављана БиХ и даље налазе у Ираку, Сирији и Украјини, те да је земља суочена са пријетњом повратника са ратишта.

- БиХ је и даље добар партнер у процесу враћања страних бораца, а Предсједништво БиХ сагласило се у новембру 2019. године да врати чланове њихових породица из Сирије - истиче се у извјештају за прошлу годину.

У документу се подсјећа да је у децембру у БиХ враћено 17 жена и дјеце, заједно са седам бораца у иностранству, те да су агенције за спровођење закона у БиХ биле врло кооперативне у поменутом процесу.

Стејт департмент указује да и даље постоји проблем благих пресуда у случајевима под оптужбама за тероризам у БиХ, те истиче да су и поједине судије признале да је потребно строже санкционисати такве предмете.

- Иако је остварен мали напредак на пољу враћања бораца и дерадикализације, разне групе цивилног друштва, Међурелигијско вијеће БиХ и вјерски лидери уложили су значајне напоре у спречавању и борби против радикализације и регрутовања терориста - напомиње се у извјештају.

Из Стејт департмента су посебно нагласили чињеницу да се у БиХ током прошле године није догодио ниједан инцидент повезан са тероризмом, али да БиХ у том периоду није донијела било какве значајније промјене у закону о борби против тероризма.

Стејт департмент се у извјештају осврнуо и на чињеницу да је Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ водећа агенција за борбу против тероризма, али да је ефикасност Сипе ограничена, уз око 25 службеника који раде на случајевима тероризма.

У најновијем извештају се подсјећа да Сипа наставља обуку коју финансира програм Стејт департмента за помоћ у борби против тероризма.

Стејт депармент скреће пажњу на недостатак политичке воље да се спроведу иницијативе које финансирају САД упркос жељи служби за спровођење закона да имају на располагању таква средства.

У документу се наводи и то да је остварен одређен напредак када се ради о иницијативама за безбједност граница, те да Гранична полиција БиХ наставља да унапређује технологију на кључним граничним прелазима, а да је Служба за послове са странцима проактивно радила са међународним партнерима на размјени информација о наставку раста броја миграната који улазе у земљу.

Стејт департмент наглашава да је БиХ наставила са спровођењем напора у спречавању терористичких активности, те да је Суд БиХ повећао затворске казне Максиму Божићу и Едину Хатору на шест и три године затвора због планирања териристичких активности.

У дијелу извјештаја о насилном екстремизму, Стејт департмент наводи да екстремистичка идеологија и регионалне националистичке групе остају потенцијални извори тероризма у БиХ.

Када се ради о промовисању толеранције и борби против насиља, Стејт департмент истиче напоре вјерских заједница у БиХ, које раде заједно у Међурелигијском вијећу БиХ против насиља усмјереног ка било којој вјерској заједници.

На крају извјештаја наводи се да Тужилаштво БиХ наставља да сарађује са САД, Србијом, Црном Гором, чланицама ЕУ као што су Аустрија и Њемачка, као и са Великом Британијом у истрагама које су повезане са борбом против тероризма.

 

Извор: СРНА
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog