Vijesti

ЕУ од 1. јула отвара границе, на листи и БиХ

У сједишту Европске уније у Бриселу посљедња два дана одржавају се састанци о одлуци за отварање граница која би требала ступити на снагу 1. јула, односно расправља се о земљама за чије ће грађане границе бити отворене, а према изворима "Еuronewsa" рестрикције ће бити укинуте и за БиХ.

"Еuronews" је из дипломатских извора Еуропске уније добио потпуни нацрт пописа земаља за које ће бити отворене европске границе и на њему се налази и БиХ.

Постоје двије листе - једна за оне који ће бити прихваћени и једна за оне који ће добити негативан одговор. Попис је већ покренуо контроверзе након што су неки извори открили да су САД, земља која је најтеже погођена с више од 2,4 милиона заражених, на листи оних којима ће улазак бити допуштен. Ипак, попис је флуидан и по посљедњим подацима САД неће бити на "зеленој" листи.

Европски званичници јуче нису успјели донијети одлуку о томе којим ће се земљама забранити улаз након што се отворе споњне границе уније, а разговори су настављени и данас.

Попис потврђује раније објављене наводе да Бразил, Катар, САД и Русија нису на попису земаља којима ће улаз бити одобрен.

Према "Еuronewsu" осим за БиХ границе се отварају и за Ватикан, Монако, Црну Гору, Андору, Србију, Украјину, Албанију, Турску, Косово, Јужну Кореју, Туркменистан, Вијетнам, Кину, Тајланд, Мијанмар, Монголију, Јапан, Сјеверну Кореју, Грузију, Бутан, Либанон, Индонезију, Узбекистан, Индију, Таџикистан, Казахстан, Палау, Нови Зеланд, Аустралију, Доминиканску Републику, Бахаме, Свету Луцију, Уругвај, Јамајку, Кубу, Гвакјану, Парагвај, Венецуелу, Никарагву, Коста Рику, Канаду, Анголу, Тунис, Наммибију, Уганду, Маурицијус, Мозамбик, Замбију, Руанду, Етијопију, Мароко, Алжир и Египат.

Дипломатски извори исто тако говоре да постоји неслагање између земаља у погледу критеријума који се требају користити за ову одлуку, а неки тврде да подаци о стопама Ковида-19 нису поуздани.

Они траже да Агенција ЕУ за превенцију болести (ECDC), објави више детаља, рекли су извори "Еuronewsa"и додали да ће пописи бити ревидиран свако двије седмице.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog