Vijesti

Дрвар: Измјестити отпад у року од 24 часа

У Дрвару је одржана ванредна сједница Општинског вијећа поводом текстилног отпада из Италије који је истоварен у некадашњу фабрику Грмеч у овом граду.

Општинско вијеће је затражило од надлежних инспекцијских органа да одговорним физичким и правним лицима, и другим органима, а у циљу заштите и сигурности грађана, у року од 24 часа наложи измјештање отпада, рекла је након сједнице начелница општине Дрвар Душица Рунић, обраћајући се грађанима који су се окупили испред општине.

Она је навела да се другим закључком, које је Вијеће синоћ донијело, тражи од Инспектората ФБиХ и кантоналне Управе за инспекцијске послове да се без одлагања предузму све законом предвиђене мјере на утврђивању поријекла и штетности ускладиштеног отпада сумњивог садржаја на локалитетима у Дрвару.

Такође, Вијеће захтијева испитивање свих физичких и правних лица и провођење истраге о умијешаности у превоз и складиштење отпада на територији ове општине.

- Тражимо од Министарства туризма и заштите животне средине да се хитно изјасни на околности одобрења прекограничног превоза отпада предузећу Кром рециклажа, имајући у виду да је одлагање истог забрањено на територији ФБиХ - истакла је Рунићева.

Она је истакла да ће општина Дрвар, уколико се утврди да је претрпјела било какву штету, тражити надокнаду.

Рунићева је рекла да ће инспекција данас изаћи на терен.

Након што се утврде све околности у вези складиштења отпада, у понедјељак у 10.00 часова биће одржана нова ванредна сједница Општинског вијећа.

Подсјетимо, према тврдњама мјештана, отпад је у Босанско Грахово допремљен 1. јуна око 17 часова. Након сазнања да је стигао из подручја екстремно угроженог вирусом корона, посебно су се забринули, јер, како кажу, међу текстилом примијетили су и заштитне маске. Одмах су обавијештене надлежна инспекција и полиција.

Будући да надлежна инспекција није изашла на терен, грађани су јуче блокирали све путне правце, захтјевајући да отпад буде хитно одвезен из њихове општине. Након изласка на терен, инспекција је утврдила неправилности, и наредила уклањање отпада.

- Ово је нелегално рађено, многе ставке које су ту нису испоштоване - сматра Твртко Чувела еколошки инспектор.

Након одвожења отпада, путеви су одблокирани. Начелник општине, Милорад Глигић, истиче да је отпад из Италије стигао по одобрењу федералне министарке Едите Ђапо.

- Наводно, на папиру пише да је тај отпад требао бити складиштен у Дрвару, међутим, он се нашао у Босанском Грахову, прије пар дана пар камиона је истоварено и на локалну депонију - навео је Милорад Глигић начелник општине Босанско Грахово.

Увозник рециклажног материјала је предузеће Кром рециклажа, регистровано у Дрвару. Власник Родољуб Динић истиче да је све рађено према прописима, и да је отпад депонован у халама које је предузеће изнајмило. Такође, истиче да је ријеч о безопасном отпаду.

- Ако је у складу са дозволама које смо ми добили од ваше државе ми ћемо реаговати и тражити правду правосудним путем, кроз тужбе. Ако није у складу, тј. опасан је, онда ће ваша држава према нама вјероватно тражити правду - истакао је Родољуб Динић власник предузећа Кром рециклажа.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog