Kultura

МСУРС носилац регионалног пројекта „Територија културе

Након успјешне апликације на Заједнички регионални програм „Дијалог за Будућност“ Музеј савремене умјетности Републике Српске је постао носилац пројекта „Територија културе: Како скренути са пута и наћи се на правом мјесту?“.

Овај пројекат МСУРС заједнички ће реализовати са партнерима: Умјетничком галеријом „Надежда Петровић“из Чачка (Србија) и Народним музејом Црне Горе на Цетињу (Црна Гора) који ће у наредним мјесецима кроз заједничке програмске активности повезати водеће институције културе Чачка, Цетиња и Бањалуке. Циљ пројекта је стварање истраживачке платформе која је усмјерена на развој креативног и отвореног дијалога намијењеног младима. 

Истраживање би тражило креативне одговоре на питање како мањи градови попут Чачка, Цетиња и Бањалуке, спроводећи овакве програме, могу постати мјеста размјене и дијалога постајући узорна и релевантна мјеста на културним мапама региона.

Пројекат „Територија културе” биће реализован кроз двије програмске линије од којих прва подразумијева организацију интердисциплинарне љетне школе за умјетност и критику у Бањалуци и на Цетињу коју, ће водити еминентни стручњаци и предавачи из региона. Овај програм намијењен је младим студентима и студенткињама, умјетницима и умјетницама као и специјализованим медијима у области културе. Полазници школе ће критичким и интердисциплинарним приступом мапирати релевантне тачке културне повезаности, савремених умјетничких кретања и критичких опсервација кроз заједничку мапу региона на примјеру Меморијала Надежде Петровић, као најстарије и најпрестижније бијеналне манифестације у региону.

Друга програмска линија овог пројекта биће усмјерена на подршку женама умјетницама и њиховој афирмацији у контексту релевантних умјетничких догађаја као што је 30. Меморијал Надежде Петровић, који ће у овом случају послужити као развојна платформа за промоцију равноправности полова истицањем слобода у презентацији женских мишљења , заснованих на анализи друштвених односа, међугенерацијском дијалогу и маргинализованим друштвеним групама у циљу стварања демократичног друштва.

Циљ овог заједничког регионалног пројекта је да се  кроз наведене активности у фокусу јавности настави континуитет сарадње и културне размјене на постјугословенским просторима. Презентовањем савремене умјетничке сцене створићемо ново мјесто дијалога и развоја критичког мишљења у циљу друштвене кохезије, општег добра и међукултуралне регионалне сарадње која тежи укључивању ширег постјугословенског простора.

Музеј савремене умјетности Републике Српске пројекат „Територија културе: Како скренути са пута и наћи се на правом мјесту?“ проводи  у оквиру Заједничког регионалног програма „Дијалог за будућност: унапријеђење дијалога и друштвене кохезије у, и између, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Србије“, који проводе УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСКО, а финансира га Фонд УН-а за изградњу мира (УН ПБФ).

 

Фронтал
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog