Društvo

Teška vremena inspirišu dobra rješenja

Mladi u Bosni i Hercegovini imaju istrajnost, posvećenost, snagu i ideje kojima žele mijenjati svoje lokalne zajednice nabolje, prepoznajući probleme zajednica i radeći na inovativnim rješenjima.

UPSHIFT je program društvenih inovacije i preduzetništva za mlade, kreiran da podrži razvoj vještina i prilika za mlade ljude koji su u nepovoljnom položaju, bilo zbog okruženja, siromaštva, pola, invaliditeta ili etničke pripadnosti. Program nudi mladima vještine i resurse koji su im potrebni kako bi prepoznali probleme u vlastitim zajednicama i osmislili rješenja za njih.

Prvi BH UPSHIFT pripreman je tokom pet mjeseci i trebalo je da se realizuje na Bjelašnici u martu. Pandemija je poremetila plan, ali ekipa Laboratoriuma iz Tuzle koja je zajedno sa UN agencijama vrijedno radila na projektu, već u maju odlučno je preuzela inicijativu i u mjesec dana uspješno transformisala metodologiju i model događaja u virtuelni, prvi eUPSHIFT.

”Na početku smo bili skeptični jer je eUPSHIFT skroz novi način rada i nemamo fizički nekog ko je svo vrijeme s nama. Ali smo presrećni što smo bolje upoznali jedni druge i razradili ideje. Odmah planiramo krenuti sa izradom stranice, uključivanjem profesionalaca i dodavanjem drugih detalja”, kaže Nezir, jedan od učesnika.

Mentalno zdravlje, diskriminacija, inkluzija, kritičko mišljenje, karijerno savjetovanje, javni prijevoz, uređena školska dvorišta, psi lutalice – teme su kojima su se tokom sedam dana radionica bavilo devet timova iz Tuzle, Zenice, Tešnja, Visokog i Sarajeva.

„Kad smo se prijavili za UPSHIFT, očekivali smo da ćemo provesti jedan vikend radeći na našim idejama, ali umjesto toga, sarađivali smo putem alata i platformi Zoom i Miro Board. Ova sedmica je bila izuzetno intenzivna, ali veselimo se realizaciji naše ideje ", kaže Murisa iz Tuzle.

Početni otpor prema kreiranju virtuelne verzije eUPSHIFT-a je bio prvi i najteži korak. ”Kad smo prestali da pravimo poređenja offline UPSHIFT-a sa online verzijom, bili smo spremni početi. Svi koristimo mnogo online alata i znali smo šta sve možemo upotrijebiti. Kreirali smo video tutorijale i korak po korak uputstva. U kratkom periodu smo napravili model koji je tehnički bio zahtjevan ali i je skoro perfektno funkcionisalo, a učesnici su brzo uspjeli savladati novi alat”, kaže Muris Halilović iz Udruženja Laboratorium, partner UNICEF-a za UPSHIFT.

Harun je bio član tima koji je radio na kreiranju rješenja koje bi pomoglo mladima da na brži, jeftiniji i jednostavniji način dobiju informacije o javnom prevozu. ”Mnogo nam je značila podrška mentora i savjeti koje smo dobili a sama radionica je neočekivano efikasna i organizovana”, rekao je.

Neupitno je, mladi u Bosni i Hercegovini imaju istrajnost, posvećenost, snagu i ideje kojima žele mijenjati svoje lokalne zajednice nabolje, prepoznajući probleme zajednica i radeći na inovativnim rješenjima.

”Srećna sam što ste pokazali da razumijete i prepoznajete probleme vaših lokalnih zajednica i pokazujete izuzetnu energiju, spremnost, posvećenost i volju da budete ona okretačka snaga koja će mijenjati zemlju nabolje, a to i jeste u osnovnoj ideji UPSHIFT-a. eUPSHIFT je potvrdio krilaticu da teška vremena inspirišu dobra rješenja. Ponosna sam na svih devet timova je pokazalo sposobnost da se prilagodi, pronađe načine da svoje ideje za koje su vezani, razvijaju i nađu načina da osmisle realizaciju”, rekla je tokom završne ceremonije dr Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Prvi eUPSHIFT BiH podržao je UNICEF Bosna i Hercegovina, a održava se u sklopu Zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost", koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu sa državnim institucijama u BiH, Crnoj Gori i Republici Srbiji, uz financijsku podršku Fonda UN-a za izgradnju mira.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog