Svijet

Цене нафте узлетеле после објављивања мера ЕУ

Цене нафте скочиле су јуче на највиши ниво од марта „на крилима” позитивних вести о клиничким испитивањима вакцине против вируса Ковид-19 и договору лидера Европске уније о фонду за опоравак привреде од последица корона кризе.

Северноморска нафта „брент” порасла је за 1,27 долара на 44,55 долара по барелу на трговању у Лондону око поднева по средњоевропском времену, што је њен највећи дневни скок од средине јуна, од око 2,9 посто, преноси Ројтерс.

Америчка WТИ нафта је ојачала за 1,16 долара, достигавши ниво од 41,97 долара за барел, забележивши такође највиши пораст на дневном нивоу у овом месецу, од око 2,8 одсто.

Успону цена „црног злата” допринео је договор лидера Европске уније о фонду вредном 750 милијарди евра (859 милијарди долара) за подстицање опоравка привреде погођене корона кризом, који побољшава перспективе раста тражње за горивом.

Што се тиче кретања на осталим тржиштима капитала, акције на светским берзама и евро су данас такође достигли своје највише нивое у последњих неколико месеци.

Споразум европских лидера омогућава Европској комисији да на тржиштима капитала прикупи милијарде евра средстава у име свих 27 држава чланица, што је до сада незабележен чин солидарности у готово седам деценија дугој историји европске интеграције, наводи Ројтерс, преноси Танјуг.

Цене нафте су такође подупрте јучерашњим обећавајућим подацима о тестирањима вакцине против корона вируса, који су подигли оптимизам да би вакцина могла да буде произведена већ ове године.

 

Извор: Политика.рс
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog