Vijesti

SZO donirala više od 23 tone zaštitne opreme zdravstvenim radnicima u BiH

U Bosnu i Hercegovinu danas je stigla vrijedna donacija Svjetske zdravstvene organizacija koja će biti od velike pomoći zdravstvenim radnicima u liječenju oboljelih od koronavirusa i borbi protiv njegovog širenja.

SZO je dostavila više od 23 tone zaštitne opreme, od čega će 12,6 tona opreme biti raspoređeno u Federaciju BiH, a ostatak će se rasporediti u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt.

Prilikom primopredaje donacije šef Kancelraije SZO u BiH Viktor Olšavski kazao je da će ova oprema biti od koristi zdravstvenim radnicima u BiH narednih dva i po do tri mjeseca, uz dodatak onoga što su bh. vlasti uspjele same nabaviti.

U svom obraćanju on se osvrnuo na epidemiološku situaciju u svijetu, Evropi i Balkanu.

"Globalno je više od 14,5 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 600.000 smrtnih slučajeva. Najpogođenije su Amerika i Evropa gdje imamo veliki broj infekcija. U regiji Evrope stvar je izuzetno krhka i mnoge zemlje se bore da kontrolišu virus, a u proteklih sedam dana zabilježeno je povećanje broja slučajeva za 5,4 posto. Prošle sedmice smo imali 2,9 miliona slučajeva, a sada imamo 3,1 milion slučajeva oboljelih. Međutim, na Balkanu i u Centralnoj Aziji broj slučajeva je toliko porastao da nas to brine", kazao je Olšavski.

Šef kancelarije SZO u BiH pozvao je stanovništvo da ozbiljno shvati situaciju i pridržava se svih mjera suzbijanja širenja virusa.

"Ukoliko postoji potreba da nosite masku, nosite je. Ukoliko morate držati socijalnu distancu, držite je. Ukoliko ne morate ići na mjesta gdje se stvaraju gužve, nemojte", jasno je istakao Olšavski.

Među 23 tone zaštitne opreme koje je SZO donirala zdravstvenim radnicima u BiH nalaze se zaštitne maske, naočale, odijela, rukavice, viziri i sve što je proteklih mjeseci potrebno medicinskom osoblju.

 

Izvor:Klix.ba
Foto: Klix.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog