Kultura

Dodijeljene nagrade „Biljana Bosnić Ognjenović“ za najbolje putopise

Fondacija „Biljana Bosnić Ognjenović“ je, u saradnji sa Ambasadom Egipta u Beogradu, 21. jula 2020. godine održala online dodjelu nagrada za najbolje putopise o Egiptu i Srbiji. Dodjeli je prisustvovao diplomatski kor, takmičari, medijski stručnjaci, kao i prijatelji i porodica Biljane Bosnić Ognjenović, čiji je rođendan bio juče.

Milica Bosnić, jedna od osnivača Fondacije, zahvalila se svim učesnicima na doprinosu koji su pružili svojim pisanjem, kao i za prisustvo samoj dodjeli nagrada. Ljiljana Rebronja, direktorka i glavna i odgovorna urednica „Turističkog sveta“, je ohrabrila sve učesnike da nastave sa pisanjem, navodeći da će „kroz ovu kulturnu aktivnost bićete iskreni, razvićete uzajamno razumijevanje i očuvati prelijepu uspomenu na Biljanu.“

Ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli, je zahvalio Fondaciji „Biljana Bosnić Ognjenović“ na organizaciji ovog događaja, kao i svim učesnicima koji su kroz svoje putopise predstavili i promovisali sve ljepote koje Egipat i Srbija mogu ponuditi. „Putopisci su vid i sluh društva, oni pomažu u zbližavanju zemalja“, napomenuo je i pozvao sve učesnike da nastave sa istraživanjem Egipta i njegove magične istorije i geografije, samim tim jačajući prijateljstvo dvije zemlje.

Dvije specijalne nagrade za najbolji putopis o Egiptu uručio je Ambasador Egipta. Prva specijalna nagrada za najbolji putopis o Egiptu za novinare i studente novinarstva pripala je Aleksandri Mikati, dok je druga specijalna nagrada za studente od 17 do 23 godina pripala Milošu Todoroviću, a oba putopisa su nosila naziv „Egipat viđen očima Srbije“. Alguvejli se prisjetio i da je uredio knjigu pod nazivom „Srbija u očima Egipćana“, koja se može smatrati putopisom i koja je prevedena na srpski jezik povodom učešća Egipta kao počasnog gosta Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu.

Prva specijalna za najbolje putopise o Srbiji uručio je Milos Starović, brat Biljane Bosnić Ognjenović i to Katarina Tomović za putopis "Oblaci koji žive samo nad Dunavom" i Dolores Vukanović za putopis "Naš Beograd dušu ima", dok je druga i treća specijalna nagrada pripala Maksimu Ristiću, Thiago Fereiri i Milici Brković.

Ambasador Egipta u Srbiji je pozvao sve nagrađene na prijem proslave nagrada koji će biti održan u Rezidenciji Egipta povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, 27. septembra 2020. godine, napominjući da će to biti simbolična funkcija koja će obilježiti ulogu turizma, kroz jedinstvene i kreativne radove novinara, u očuvanju prijateljstva među ljudima čitavog svijeta.

 

Izvor: turistickisvet.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog