Vijesti

Обиљежено 28 година од злочина над Србима у фочанској Јабуци

Прислуживањем свијећа на гробљу Божовац у Фочи обиљежено је 28 година од злочина који је тзв. Армија БиХ из Горажда починила у фочанској Јабуци, када је свирепо убила 43 српских мјештана.

Масакр над српским цивилима 18 села некада фочанске мјесне заједнице Јабука, која је након Дејтонског мировног споразума припала Федерацији БиХ, који се догодио 23. јула 1992. године, прво је масовно страдање Срба у општини Фоча у протеклом рату.

Муслиманска војска тада је попалила све куће и помоћне објекте на које је наишла убијајући све пред собом, а милости није било ни за слијепе и непокретне старице, дјевојке и дјецу, које су убијали и палили у њиховим кућама.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.

Убијени су и слијепа старица Милка Ковач, непокретна Зорка Симовић, партизански ветеран из Другог свјетског рата, јунак из Битке на Сутјесци и са Сремског фронта Милош Вуковић, старији брачни парови Милован и Марија Скакавац, Милош и Анђелка Тривун, Остоја и Софија Ћосовић, Драго и Јока Стојановић.

Имена злочинаца су позната, неки су и саслушавани, али за злочин у фочанској Јабуци, још се чека на подизање оптужница.

На Градском гробљу Божовац, гдје су након Дејтонског мировног споразума и егзодуса преосталих Срба из Јабуке пренесени посмртни остаци, родбина страдалих и општинске делегације прислужиће свијеће и положити цвијеће.

Парастос убијеним Јабучанима сваке године служи се на Преображење, 19. августа, у цркви у Јабуци, која је 23. јула 1992. минирана и до темеља срушена.

Тада је уништено 18 српских села подно Јахорине.

Црква је прилозима вјерника обновљена 2005. године.

 

Извор: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog