Društvo

Ђаци у клупама од 1. септембра, предложена комбинована настава

У основним и средњим школама у Републици Српској настава у новој школској години почеће 1. септембра по моделу који ће Влада Српске усвојити средином августа у складу са епидемиолошком ситуацијом и мјерама које ће прописати Институт за јавно здравство с циљем заштите здравља дјеце.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да су представници Одбора за реформу предшколског, основног и средњег васпитања и образовања на данашњем састанку у Бањалуци, као један од модела, предложили комбиновану наставу, која би се дијелом проводила у школским клупама, а дијелом онлајн.

- Квалитетно образовање не може бити искључиво онлајн нити да дјеца уопште не иду у школу. Веома је важан контакт учитеља и наставника са дјецом приликом стицања одређених знања, утврђивања градива и рјешавања одређених проблема - рекла је Тривићева новинарима након састанка.

Она је навела да ће ресорно министарство у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите, те Институтом за јавно здравство Српске радити на томе да припреми све услове да дјеца иду у школу.

- Поштоваћемо све прописане мјере, јер уколико се можда покаже да је у неком мјесецу епидемиолошка ситуација другачија, реаговаћемо флексибилно да заштитимо дјецу - појаснила је Тривићева.

Она је навела да је на састанку усвојен извјештај о раду Одбора за реформу предшколског, основног и средњег васпитања и образовања за период од 1.априла до 30. јуна ове године, који ће бити предложен Влади Републике Српске на усвајање идуће седмице.

Према њеним ријечима, Одбор је испоштовао све оно што је и дефинисано Акционим планом развоја и реформе образовања Републике Српске, а у оквиру којег су измјењени закони који се односе на предшколско, основно и средње образовање.

- Радили смо константно на израдама и иновацијама наставних планова за основне и средње школе, стандардизацијама занимања, уписним политикама у складу са потребама тржишта рада, те на припремама и организацији наставе за нову школску годину - истакла је Тривићева.

Члан Одбора за реформу предшколског, основног и средњег васпитања и образовања у Републици Српској Драго Бранковић рекао је да се образовни систем Српске налази пред изазовима и да се трага за рјешењима како започети нову школску годину.

- Нама је потребан живи контакт наставника са учеником у школи. Одбор је става да се мора пронаћи одређени комбиновани модел наставе - истакао је Бранковић.

Говорећи о реформским процесима основног образовања у Српској, Бранковић је рекао да би до краја године требало донијети нови наставни план и програм, чија је основна интенција да ученици, колико год је могуће, буду мање оптерећени, затим увођење неких нових предмета и корекција постојећег плана.

- Важно је усмјеравати ученике основног образовања путем посебне изборне наставе како би већ у деветом разреду могли да бирају бар један наставни предмет који им више одговара, а на основу којег ће касније лакше бирати средњу школу и факлутет - закључио је Бранковић.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да ће све оно што је Одбор урадио бити примјењиво од наредне школске године у основном и средњем образовању у Српској.

- Надам се да ће се настава изводити у школским клупама. Мислимо да је важан живи контакт ученика и наставника, те да ученици контактирају са вршњацима, а наш први циљ је заштита здравља дјеце - закључио је Дамјановић.

 

Извор: СРНА
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog