Region

Владика Максим: Косово колијевка српске државе, али и 15 одсто њене територије

Косово и Метохија није само колијевка српске државе и културе већ област која заузима 15 одсто територије Србије, демократске државе која полаже право на територијални интегритет као било која друга чланица УН, рекао је Његово преосвештенство епископ западноамерички Максим.

Владика Максим је један од уредника монографије "Хришћанско наслеђе Косова и Метохије" због које је Приштина оштро реаговала код Европске комисије, јер је стајала на столу у Бриселу током недавног сусрета предсједника Србије Александра Вучића и еворпског комесара Оливера Вархеиља.

Владика је истакао да ова монографија, изашла 2015. године, експлицитно показује зашто је неприхватљиво одрицање од српске "завјетне земље" и да су сада сви схватили да је књига ултимативна референца о хришћанском и српском карактеру Косова.

Надам се да је то став и званичне српске политике, јер су донедавно са државног врха стизале двосмислене поруке. Косово није нека имагинарна легенда прошлости, него реална историјска судбина која и данас траје и чији се расплет још очекује - рекао је владика Максим.

Он је истакао да никада није постојао прекид у српском приступу Косову као српској националној територији.

 

Монографија

Владика је подсјетио да српске задужбине на Косову и Метохији својим ктиторским повељама и записима саме говоре о томе ко их је градио и коме припадају.

Он је указао и да се неправда НАТО земаља и међународног протектората на Космету огледа у томе што њихова интервенција није донијела ни мир и слободу Србима ни Српској цркви и светињама.

Владика је рекао да уредници ове монографије имају чврсту наду да ће данашњи народи на Косову и Метохији бити кадри да изнова започну разговоре, наглашавајући позитивно и конструктивно области у којима је некада, каква-таква, српско-албанска етничка симбиоза постојала.

Владика Максим је навео да у средњовјековној Србији није било сукоба између Срба и Албанаца, те да је тај проблем искрснуо крајем 17. вијека, са интензивираном исламизацијом новодошлих Албанаца.

Нова ревидирана албанска историја и образовни систем приштинских власти иду руку под руку како би наметнули један псеудоидентитет неким од највећих светилишта - рекао је владика за портал Sabornik.net.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog