Intervju

Станковић: Идемо по четврти трофеј у низу

Када сам дошао у децембру, рекао сам да ме je Звезда још пре 22 године послала у мисију, а то је да се вратим кући једнога дана

Навикли смо да Србија извози оно најбоље што има у фудбалу и спорту, па је повратак сваког великог имена на домаћу сцену једна мала победа за српски спорт. Тако треба гледати и на повратак Дејана Станковића (42) на клупу Црвене звезде из које је са 20 година отишао у Италију и изградио име у Лацију (1998‒2004) и Интеру (2004‒13).

Неки не помишљају да се врате у Србију због тога што овде нема толико новца, неки се боје немилосрдне домаће јавности (поучени искуствима других), неки не виде да се преко Београда може стићи у највеће фудбалске метрополе…

Станковић, међутим, није превише размишљао кад је добио позив из Црвене звезде. Директор црвено-белих Звездан Терзић је у децембру, приликом склапања уговора с њим, истакао да је био пријатно изненађен када је видео колика је Станковићева жеља да дође у Звезду и да му је у првом разговору о тој теми, „монологом од 20 минута рекао шта све жели да постигне са Црвеном звездом”...

Ретка су велика имена која се враћају у нашу лигу. Шта је пресудило у вашем случају?

Станковић: Црвена звезда је моја друга кућа. Овде сам направио прве фудбалске кораке и некако се само наметнуло да почнем и као тренер. Када сам дошао у децембру прошле године рекао сам да ме Звезда још пре 22 године послала у мисију, а то је да се вратим кући једнога дана. Тада сам рекао да ћу показати радом и залагањем да сам заслужено дошао у велики клуб. И даље желим победе и борићу се као лав за њих.

Шта мислите о новом формату Супер лиге?

Станковић: Свакако је тренутно најбоље могуће решење. Мислим да не би било фер ускратити неким клубовима борбу за опстанак, као и тимовима из Прве лиге. Утакмица има много, очекује нас дуга борба, али ми смо спремни на све. Свакако, у наредним сезонама треба тежити скраћивању лиге, јер се тако повећава квалитет, иако смо сада били принуђени да овако поступимо.

Да ли су испуњена ваша очекивања када је реч о доласцима играча овог лета?

Станковић: Већ сам говорио о овој теми. Када би се сад завршио прелазни рок, био бих презадовољан. Костур тима је остао, екипа је феноменално радила на припремама, нема разлога да бринем.

Шта је Звездин циљ у новој сезони кад је спортски резултат у питању, а шта кад је реч о начину игре?

Станковић: Циљеви су увек највећи могући. То је, наравно, освајање титуле првака државе. Било би сјајно да освојимо четврти трофеј у низу. Иако нема исти значај као првенство, и куп нам је веома важан, а даћемо све од себе и да се пласирамо у групну фазу неког европског такмичења.

Како мотивисати играче кад нема публике?

Станковић: Довољна мотивација је та што носе дрес Црвене звезде. Наравно, навијачи су наш 12. играч и биће тешко без њих, али ипак знамо да ће бити уз нас. Њихова подршка нам много значи, али шта је ту је. Гурамо напред. Квалитет имамо, сада је битно да се све коцкице поклопе, а оно што им често говорим на тренингу јесте да у сваку ситуацију уђу храбро и концентрисано.

Како ће се, према вашем мишљењу, ситуација са вирусом корона одразити дугорочно на светски фудбал, како на српски, али и на друге економски слабије земље?

Станковић: Свакако ће оставити последице. Многи тимови, чак и у Србији, имали су проблем и да почну припреме јер су играчи били заражени. Надам се да ће се ситуација са короном смирити и да ће полако ствари почети да се враћају на старо.

Кад постану тренери, велики играчи често постављају пред своје играче неке захтеве који су за њих били нормални док су играли. Шта очекујете од ваших играча, шта су основне поруке које им шаљете?

Станковић: Очекујем исто као и до сада – да раде и буду упорни. Увек их бодрим на тренинзима јер је то неопходно. Срећан сам јер видим да су сви фудбалери изузетно мотивисани.

Неколико великих тренера вас је тренирало. Да ли постоји нека мисао неког од њих на коју се најбоље наслања ваша тренерска филозофија?

Станковић:  „Узео сам” стрпљење од Свен Горана Ериксoна, од Манћинија рад на терену, од Мориња карактер и од Михе (Михајловића) истрајност и неодустајање, али наравно имам свој стил на који су се играчи навикли. Верујем да ће он посебно доћи до изражаја ове јесени на терену.

 

Извор: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog