Vijesti

Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у "Олуји"

У Рачи данас ће бити обиљежен Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".

Обиљежавање заједно организују Србија и Република Српска, а предвиђено је да се на мосту у Сремској Рачи сретну предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а дочекаће их патријарх српски Иринеј.

Патријарх ће служити парастос, а прије тога на мосту ће бити откривена спомен-плоча и положени вијенци.

Планиран је и пригодан програм, уз учешће музичара, глумаца и рецитатора, а биће присутна и дјеца из избјегличке колоне.

Злочиначка војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Током ове акције са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, док се 1.869 води као погинуло и нестало, од којих су већина цивили.

Међународни суд правде је 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, иако многи свјетски експерти тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog