Vijesti

Вучић: Крајишници, извините, јер тракторима нисте могли у Београд

Предсједник Србије Александар Вучић упутио је синоћ посебно извињење Крајишницима, због те 1995. године, не само зато што је Србија подигла бијелу заству, већ зато што је Србија, како је рекао, срамно ћутала, и јер им није дала да тракторима уђу у центар Београда.

“Сви прилази граду били су запоседнути да они који су живели у Београду не би видели размере трагердије и катастрофе нашег народа, да неко не би видео како народ тешко живи и од чега и од кога је побегао. Извините Крајишници, бескрајно вам хвала за оно што сте урадили за своју Србију”, истакао је Вучић у Сремској Рачи на обиљежвању 25, годишњице Олује.

Он се позвао на ријечи једног њемачког писца - да се без родне груде може, али без дјеце и свог народа не.

“Крајишки народ пронашао је своју Србију и свој народ, и данас је крајишки народ који са свима другима доприноси расту и напретку Србије. Видите огромну снагу коју имају да јачају Србију”, рекао је Вучић.

Он је указао да је Србија сада јача него што је била 2005. и 2015. и биће, каже, јача 2025. него што је 2020 и захвалио и Крајишницима на томе.

Осврнуо се и на Бранка Ћопића и његову пјесму Петровачка цеста, на како је рекао, прогоњеног Ћопића, за кога нема мјеста у многим градовима бивше Југославије.

“Ћопић је спевао песму Петровацка цеста, а наш грех је што ништа нисмо знали, што смо ћутали док је он певао о деци избеглицама у Другом светском рату. Зато нам се то поново десило на истој, Петровачкој цести” указао је Вучић.

Он је рекао да је Олуја била највећи зочин етничког чисћења у коме је протјерано више од 250 000 људи, убијено на хиљаду дјеце, стараца..

“Наша обавеза је да више не ћутимо да се Петровачка цеста не би поновила, одбијамо да то чинимо”, поручио је Вучић.

“Да смо само то понављали за Цхопићем, “О страшна птицо...ста сам ти крива била”, можда данас не бисмо били овде”, рекао је Вучић и поставио како је рекао најпростије питање:

“Шта су вам та деца била крива, зашто сте последњег дана после свега и ту децу морали да убијете, ста су вам били криви људи у колони да их протерате и отмете имовину”, упитао је Вучић.

“Да ли је могуће да је држава могла само без њих да се створи и зато што су били други народ и друга вера”, примјетио је Вучић у обраћању.

Он је додао да се и данас понављају исти захтијеви, али је то узалуд.

“Србија цени мир и никога не угрозава и не трази ниста. Не пристаје ни на понижење, ни на ћутање”, рекао је предсједник.

Он је Хрватској поручио и да док они славе, ми ћемо да тугујемо.

“Не можете то да нам забраните, да тугујемо за нашим Крајишницима”, поручио је Вучић.

Тугујемо, каже, јер су их са таквом радошћу протјерали са вјековних огњишта из Книна, Славоније, Срема, Барање...

“Нећемо дозволити да неко било када некажњено убија ни Срђана, ни Мрђана ни Млађана”, поручио је Вучић осврћући се на, како је рекао, најљепшу српску пјесму “Стојанка мајка Кнешпољка”.

Србија више никада неће бити тако слаба као пре 25 година да би многи у региону и свијету могли да буду срећни и задовољни.

Он је истакао да ће Србија постујући сусједе и БиХ бити уз Републику Српску и помоћи, као и за наше Крајишнике. 

Вучић: Помирење да, понижење никада

Само уједињени можемо све, разједињени не можемо ништа, поручио је вечерас предсједник Србије Александар Вучић на обиљежавању страдања Срба у Хрватској у операцији “Олуја”, на мосту у Сремској Рачи којима су прогнани дошли у Србију.

Српски предсједник је подсјетио да Србија и Република Српска од 2014. године заједнички обиљежавју српска страдња, на шта је, истиче, поносан.

“Срећан сам и поносан што видим да је цео српски народ разумео значај те идеје, тог заједничког и готово јединственог рада. Он показује да уједињени можемо све, а раздвојени не можемо ништа и били бисмо много слаби, баш као што смо били 1995. године”, рекао је Вучић.

Наша је обавеза, каже предсједник Вучић, да деци у Србији и Републици Српској објаснимо да матрица како су Срби криви за све не може опстати.

“Србија живи, неће нестати и неће носити жиг који су јој ставили”, поручио је Вучић.

Он је рекао да помирење и мир желимо, али не понижење:

"Помирење да, понижење никада”, рекао је Вучић.

Одговарајући на позиве да се у име помирења прослави годишњица Олује, а тиме и страдање Срба у Хрватској, Вучић је рекао да Србија није никог тјерала да призна геноцид, само да покаже пијетет према жртвама, онако како је Србија имала снаге да не прећути злочине које су починили Срби.

Затом каже, “немојте да нас терате да славимо убијање Срба и да говоримо да су то “велики кораци напред”, како бисмо били добри Европи.

“Нећемо да славимо трагедију српског народа, убијање српских цивила, српске деце...Србија неће пристати никада на такво понижење”, рекао је Вучић и поновио:

“Помирење да, понижење никада”.

 

Извор: glassrpske.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog