Kultura

Приче о граду на Врбасу инспирација творцима серије “Хотел Балкан”

Познате легенде и приче, те богата историја Бањалуке биле су инспирација за творце теленовеле “Хотел Балкан”, чије снимање се приводи крају.

Поред многих прича утканих у ову серију, једна од њих је из 19. вијека, а везана је за Делибашино село.

Наиме, крајем 19. вијека у Делибашином селу, надомак Бањалуке,  појављује се Аустријанац, трапистички монах, који заједно са шесторицом сабраће изазива чуђење међу околним народом. Његово име, Франц Пфанер, ће остати урезано у историји Бањалуке. Оснивач је самостана “Марија Звијезда”, некада највеће трапистичке опатије на свијету. Надалеко познати сир трапист, прва хидроцентрала, пивара, мост преко Врбаса и још много тога су оно по чему ће Бањалучани увијек памтити редовнике овог самостана.

- Сва истраживања која смо радили, али и приче које смо слушали и које се провлаче кроз историју Бањалуке, су искоришћене барем у виду инспирације за поједине ликове, њихове животе и животне ситуације у којима се налазе и сналазе. Радњу серије је требало што вјеродостојније приближити гледаоцима и, сигуран сам, да је један од најбољих начина кроз приказ бањалучке историје, онога како је некад Бањалука изгледала, али и легенди које круже генерацијама - појаснио је Никола Пејаковић Коља, према чијој причи је настао сценарио за серију “Хотел Балкан”.

Тридесетих година прошлог вијека у Бањалуци се појављује Аустријанка, која својим духом, љепотом и поносом изазива чуђење међу околним народом. Симболично, њено име - Марија ће остати урезано у лозу Курузовића и историју хотела “Балкан”. Самозатајна, мистериозна и ненаметљива осваја срце Вида Курузовића, а са њиховом причом почиње и прича о генерацијском јазу, гријесима и сплеткама унутар породице.

Улоге Марије и Вида Курузовића повјерене су Тамари Милошевић и Жељку Еркићу.

Серија “Хотел Балкан” биће емитована на јесен на “Суперстар ТВ” каналу, када ће почети снимање друге сезоне ове теленовеле, коју режира Саша Карановић, а која је пројекат Телекома Србије и “Босонога продукције” .

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog