Vijesti

Навала миграната на источну границу, ситуација све тежа

Мигрантска криза у БиХ не јењава, а тренутно је најјачи притисак на источну границу, у рејону Бијељине и Зворника гдје су већ ојачани редови граничних службеника, а на терен су стигли и мобилни тимови Црвеног крста.

Кроз БиХ је, од 2018. године, прошло више од 50.000 миграната, а највећи број је евидентиран у близини Канцеларије за странце у Бијељини гдје долазе да се пријављују, а велики број их је примјетан и у Зворнику.

Младен Мајсторовић, вођа мобилног тима који је свакодневно на терену на зворничком подручју каже да је тренутно највећа фреквентност пролазака у зворничкој регији, иако има пролазака и на подручју Бијељине, углавном у појасу уз Дрину, односно природне границе између Српске и Србије гдје они прелазе на подручју у дужини од око 60 километара.

Мајсторовић не крије да је ситуација тешка.

- На терену затичемо породице са дјецом углавном из Сирије, има и самаца  углавном мушкараца млађе животне доби, има и малољетних најчешће од 17 до 45 година старости. Највише миграната је из Сирије, Пакистана, Авганистана, Индије, Марока, Туниса, Марока и Алжира. У већини случајева због дугог пјешачења имају повреде на тијелу, које се санирају на лицу мјеста. Нисмо до сада имали проблема - закључио је Мајсторовић и додао да имају добру сарадњу са припадницима МУП-а Српске.

Мобилни тим је од почетка године подијелио више од 5.000 прехрамбених и непрехрамбених пакета, више од 3.500 људи је збринуто на неки начин, у скоро 1.000 случајева пружена је психо-социјална помоћ, а имали су и око 300 интервенција прве помоћи, а подаци надлежних служби показују да им је то само успутна станица на путу ка ЕУ јер је тражилаца азила све мање. Лани је поднесено 785 захтјева за азил, док су то од почетка године до 30. јуна затражиле 162 особе.

Према земљи поријекла, највише тражилаца азила је из Ирака, Авганистана те Турске, Пакистана, Ирана, Камеруна и Сирије.

Према посљедњим подацима из Савјета министара БиХ, који су истакнути у одговору на делегатско питање, од 2019. до половине ове године додијељена су три избјегличка статуса држављанима Ирана и 44 статуса супсидијарне заштите и то за 30 држављана Турске и 14 из Сирије.

Азил или супсидијарна заштита признаје се особама чији би живот био угрожен повратком у земљу поријекла.

Мобилни тимови

Међународна федерација Црвеног крста формирала је три мобилна тима на подручју БиХ, чији је задатак да помогну мигрантима, а осим у Бијељини, дјелују и у Мостару и Бихаћу.

У мобилном тиму су четири члана који мигрантима додјељују пакете хране и хигијенске производе те пружају и прву медицинску помоћ.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog