Svijet

Novi Zeland obilježio 100. dan od suzbijanja zaraze

Danas je na Novom Zelandu obilježen 100. dan od kako je suzbijeno širenje virusa korona čime je ova zemlja postala svjetli primjer svijetu kojim hara opaka bolest.

U ovoj ostrvskoj zemlji od pet miliona stanovnika život se vratio u normalne tokove - utakmice se održavaju pred prepunim stadionima, ljudi sede u pabovima i restoranima oslobođeni brige da će biti zaraženi.

Međutim, prema pisanju AP, malobrojni glasovi ipak upozoravaju da bi zemlja mogla nepripremljena da se suoči sa nekom budućom epidemiološkom korona-krizom.

Nakon što je u drugoj polovini marta dijagnostifikovano 100 osoba pozitivnih na virus korona, uvedene su striktne i oštre restriktivne mjere zahvaljujući kojima je Novi Zeland uspio da spreijči širenje zaraze.

U posljednja tri mjeseca novi slučajevi virusa korona evidentirani su samo kod rijetkih putnika povratnika koji su još na granici upućivani u karantin.

Zahvaljujući medicinskoj stručnosti i dobrom političkom vođstvu uspjeli smo da se odupremo opakoj bolesti. Pogledajte, gde god u svijetu imate uspješnu borbu protiv epidemije, to je zahvaljujući toj kombinaciji - medicinske stručnosti i dobrog političkog vođstva - istakao je profesor Majkl Bejker, epidemiolog sa Univerziteta u Otagu.

On je naglasio da su mnoge zemlje veoma loše upravljale pandemijskom krizom, da sada to shvataju i tragaju za novim rješenjima ugledajući se na Novi Zeland.

Ekonomija na Novom Zelandu bolje je prošla nego što su mnogi prognozirali: nezaposlenost ne prelazi četiri odsto, iako analitičari tvrde da ta brojka nije povezana sa pandemijom, a odluke i vođstvo premijerke Јasinde Ardern svi hvale i navode kao veoma uspješan primer.

Do sada je na Novom Zelandu potvrđeno ukupno oko 1.500 slučajeva i samo 22 smrtna ishoda, a istraživanja pokazuju da je podrška Radničkoj partiji premijerke Ardern u porastu uoči septembarskih opštih izbora.

Zbog toga su stoti dan od kako je suzbijeno širenje virusa, mnogi građani Novog Zelanda obilježili osjećanjima zahvalnosti i olakšanja.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Koju vakcinu protiv kovida-19 biste primili?

Rezultati ankete
Blog