Svijet

Najviše pozitivnih na auto-putu kojim se dolazi sa Balkana

Na stanicama za testiranje na nemačkim auto-putevima najveći procenat zaraženih kovidom 19 ustanovljen je na odmorištu auto-puta A3. Njime u Nemačku uglavnom stižu putnici iz regiona Zapadnog Balkana.

Otprilike 2,4 odsto testova u Centru za testiranje na odmorištu auto-puta A3 Donautal-Ost (Dunavska kotlina Istok) je pozitivno. To su u utorak (11.8.) saopštili nemačko Ministarstvo zdravstva i Zemaljski zavod za zdravlje i bezbednost životnih namirnica.

Otkako je otvoren Centar za testiranje 16.856 putnika je dozvolilo da im se uzme bris. Od toga je 410 bilo pozitivno. Na odmorištu Hohfeln, na auto-putu A8, je manji procenat zaraženih (1,2%), a još manje ih je na odmorištu Intal-Ost, na auto-putu A93 (0,4%). Na auto-putu A8 je testirano 11.509 osoba, a zaraženih je bilo 137, dok je na A93 od 7.285 testova na prisustvo korona-virusa, 32 njih bilo pozitivno.

List „Zidojče cajtung“ prenosi reči bavarske ministarke zdravstva Melani Huml iz Hrišćansko-socijalne unije (CSU), prema kojoj se velika razlika u procentu zaraženih objašnjava time da Stanicu za testiranje na auto-putu A3 „u velikoj meri koriste putnici iz zemalja Zapadnog Balkana“.

Novinar minhenskog dnevnog lista podseća da su za čitav niz država iz tog regiona – kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina – još uvek na snazi upozorenja Ministarstva spoljnih poslova Nemačke građanima da ne putuju u te zemlje zbog povećanog rizika od infekcije.

Poslednjih dana u Nemačkoj se ponovo beleži rast broja novozaraženih. „Zidojče cajtung“ navodi da se u Baravrskoj najavljuju pojačane kontrole obaveznog nošenja zaštitne maske i prostorne distance od 1,5 metara od druge osobe, kao i pojačano prisustvo policije na okupljalištima u gradskim središtima, na kupalištima i javnim parkovima.

 

Izvor: Dojče vele
Twitter
Anketa

Koju vakcinu protiv kovida-19 biste primili?

Rezultati ankete
Blog