SARS-CoV-2

Епидемиолог Радмило Петровић: Руска вакцина није идеална, али је корист већа од ризика

Руска вакцина "Спутњик V" није идеална, али ће се временом усавршавати, каже епидемиолог Радмило Петровић и додаје да је у овом моменту најважније да се спасу људски животи.

Он је нагласио да свака нова вакцина у почетку не пружа велику заштиту, али да се касније усавршава.

- Није то идеална вакцина, испољаваће неке нус појаве. Међутим, оне ће бити 100 до 1.000 пута ређе него нежељене реакције које код људи изазива природни вирус, зато је корист већа од ризика - наглашава Петровић.

Руска вакцина дочекана је са неповерењем, посебно од западних земаља. Сумњају у њен квалитет и безбjедност, јер је тестирана на малом броју људи.

Петровић каже да је слично било и са грип вакцином на почетку, али да се она временом усавршавала.

- Грип вакцина не спречава епидемију, није спречила ширење вируса, али спречава тешке облике болести и смањује смртност. Зато честитам Русима - нагласио је наш саговорник.

Напомиње да је у овом случају најважније спасавање људских живота, те да Русима не треба тражити "трунку у јајету" и напомиње да ће у одређеном проценту вакцина бити ефикасна.

- Шта да чекамо неку идеалну вакцину, која неће давати никакве нежељене реакције, а за то време људи да умиру од короне. Мислим да треба ту вакцину користити за ризичну популацију, како би имали што мање тешких облика болести и да спречимо умирање - навео је он.

Ризична популација, напомиње, су здравствени радници, стари, хронични болесници.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog