Svijet

Korona koštala svijet više nego dva svjetska rata

Prekidi proizvodnje izazvani koronom mogli bi da koštaju globalnu ekonomiju dvostruko više od hipotetičkog globalnog vojnog sukoba, to pokazuju cifre koje se pominju u nedavnom istraživanju Mekinsi kuće.

U izvještaju pod naslovom "Rizik, otpornost i ravnoteža u globalnim lancima vrijednosti", analitičari američke konsultantske firme procijenili su različite rizike od obustave proizvodnje u trajanju od 100 dana. Ekonomski šokovi razmatrani u izvještaju potiču iz širokog spektra mogućih događaja, od sajber napada i trgovinskih redova do vojnih sukoba i pandemije, i razlikuju se u učestalosti, vremenu i prirodi uticaja.

Ispada da bi šteta od hipotetičkog scenarija svjetskog rata mogla iznositi oko 15 biliona dolara (triliona eng.), dok bi pandemija koštala koliko i dva takva sukoba i ostavila rupu od oko 30 biliona dolara u globalnoj ekonomiji.

Najgore je pogođena industrija koja zapošljava više od 25 miliona ljudi

Dalje, to je tri puta više od troškova Velike recesije, koja se procjenjuje na 10 biliona dolara, i 30 puta više od pada od velikog sajber napada.

Prema Mekinsi analizi, zasnovanoj na modelu i informacijama od 325 kompanija iz 13 industrija, poremećaji u lancu vrijednosti mogu lako izbrisati više od 40 procenata godišnje zarade u prosjeku svake decenije. Međutim, jedan ovako težak događaj koji ometa proizvodnju u trajanju od 100 dana mogao bi izbrisati zaradu od skoro godinu dana u nekim industrijama.

Što se tiče konkretno industrije, pandemija ima najgori uticaj na tekstilnu industriju i prodaju odjeće, koja i čini najveći udio u zaposlenosti, obezbjeđujći najmanje 25 miliona radnih mesta na globalnom nivou, a zatim slede avio-industrija, industija namještaja i naftni proizvodi.

"Iako je pandemija COVID dovela do najvećeg i najšireg šoka u lancu, ona je samo poslednja u nizu poremećaja toga što je kompanije izložilo nepopravljivoj šteti", piše u istraživanju u kom pozivaju kompanije da budu spremne na nove rizike.

 

Izvor: ATV
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog