Društvo

Од кога браните државу – за кога чувате државу?

Од кога браните државу? За кога чувате државу? Браните државу од брата, сестре, стрица, ујака? Да ли постоји ико од вас а да нема неког члана породице "на другој страни"? У инат нама пјевате јој да је вјечна, у инат нама је волите више, јер ми ћемо је кад све ово прође уништити, запалити, раскомадати и однијети неђе?

Уништићемо СВОЈЕ огњиште, запалити гробове СВОЈИХ предака, раскомадати планине, море, ријеке? Јесу ли вас у то убиједили? Однијети је у никад мрскију Србију од које су вам одједном постале ближе и Албанија и Хрватска и Италија.

Не браните ви НАШУ државу од нас него браните њихове, а и неке ваше незаслужене послове, купљене дипломе, опроштени криминал. Браните превласт незнања и бестиђа над знањем и поносом.

Браните право да ћерка министра здравља има већи џепарац него што љекар специјалиста има плату, браните право да њихова дјеца имају станове у Америци док ви живите као подстанари у својој земљи, браните право да нам униште индустрију, пољопривреду, туризам, а ви: инжењери, професори и доктори радите за минималац. Дајете им право да нам отимају светиње па дођете код Светог Василија да се помолите. Дођете код Светог Василија, а гласате за оне који га зову хрпом костију, дођете код Светог Арсенија, Светог Петра и Светог Симеона а кличете онима којима је светосавље фашизам. Сва ваша нада је скромно усмјерена ка томе да се 1918. никад не понови.

Хвалите се Његошем, а не дозвољавате му да буде оно што је био, хвалите се заставом а пљујете на ону под којом су вам се ђедови сахрањивали. Хвалите НАТО, а тако недавно вам је дјецу убијао. Хвалите се историјом, али вам је држава стара 15 година. Хвалите се јунаштвом и чашћу, а продате их за 20 евра.

Хвалите се демократијом, а хапсите људе због фејсбук објаве. Митрополит Амфилохије вам је „сотона“ а Мираш вам је владика? Не видите никакав проблем у томе што ваши неистомишљеници не могу добити посао на вашим унапријед патриотски намјештеним конкурсима за посао, па не треба посао да добије способнији него подобнији, тако ћемо у напредак? Чудите се што неко у 21. вијеку љуби руку свештенику, али вам је нормално да премијер у 21. вијеку успјехом сматра постојање трафостанице и то што је неко насеље 2020. године добило воду.

Браћу, сестре, стричеве, тетке шаљете на тракторе и врбе? Ломите постављене крстове, литије су вам лудачки скупови, хапсите владике и попове, не смета вам кад полиција туче ваше ближње, глибава вам је кашика за причешће али вам је у свему овоме чиста савјест?

Можете се заваравати и даље и жмурити на сву пропалу привреду, здравство, школство, сво сиромаштво, неправду и тиранију, прекројену вољу грађана, наметнуту братомржњу или можемо покушати нешто да поправимо. Не боримо се ми једни против других него ајде да се боримо једни за друге. Да се у тој борби једних за друге ослободимо страха, мржње, незнања, корупције и да уселимо мало напретка, па ћемо сви заједно пјевати нашој Црној Гори и нећемо је однијети тамо ђе смо планирали кад у недељу мало освјежи!

 

Пише: Сања Миљанић

 

Извор: in4s.net

 

 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog