Kultura

Matija Bećković dobitnik nagrade “Duško Trifunović”

Srpski pjesnik i akademik Matija Bećković dobitnik je nagrade “Duško Trifunović”, koju dodjeljuje Kulturno-sportski centar Pale za afirmaciju srpske kulture i književnosti.

Nagradu je preuzeo pisac Jeremija Lazarević tokom književno-poetske večeri koja je u sali Kulturnog centra Pale održana pod nazivom “Bukvalno tako”, u okviru manifestacije “Dani Duška Trifunovića”.

U programu su, osim Lazarevića, učestvovali i pisci Radinko Krulanović, Branko Perić i Goran Vračar, a tokom održavanja manifestacije u holu Kulturnog centra otvorena je i prva samostalna izložba slika slikara Bore Božića.

Besjedu o Dušku Trifunoviću govorio je Branko Perić, koji je istakao da je Trifunović bio vrsan pripovjedač, čovjek koji je mnogo znao, bio autentičan, pisao romane i bio zaslužan što je opismenio estradu.

“Duška ne smijemo zaboraviti. Bio je vrh srpskog pjesništva. NJegove priče sam sakupio i zabilježio u knjizi koja govori o prijateljstvu, ljubavi, religiji, raznim stvarima”, rekao je Perić.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Miroslav Simović izjavio je novinarima da su zbog epidemije izazvane virusom korona organizovali manifestaciju samo jedan dan, a ona okuplja prijatelje, kolege, pjesnike i poštovaoce neprolaznog stvaralaštva Duška Trifunovića.

On kaže da su od ove godine uveli da prije početka manifestacije “Dani Duška Trifunovića” posvete neafirmisanim umjetnicima, tako da se večeras Paljanima predstavio slikar Boro Božić.

“Želimo da tako bude i u budućnosti, da mnogi neafirmisani umjetnici iz Republike Srpske dođu na manifestaciju i izlože svoje slike, knjige u holu Kulturnog centra, a mi im kao ustanova stojimo na raspolaganju”, istakao je Simović.


Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je ova manifestacija organizovana 14. put u čast velikog pjesnika i stvaraoca kojeg se svi rado sjećaju, te čestitao dobitniku na nagradi.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da se svi predstavnici javnih institucija moraju pobrinuti da kultura bude prioritet, te da je večerašnja manifestacija jedna od najvažnijih na području grada.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Istočno Sarajevo, opština Pale i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je po dolasku u Sarajevo, sa 25 godina.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje “sarajevske rokenrol škole”.

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su: “Bijelo dugme”, “Indeksi”, Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na TV Sarajevo “Šta djeca znaju o zavičaju”. Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje je i umro 2006. godine.

Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog