Region

Rumuni ostaju principijelni: Nećemo priznati nezavisnost Kosova

Normalizacija ekonomskih odnosa Beograda i Prištine neće promijeniti stav Rumunije, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, saopštilo je juče rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je to saopštilo odgovarajući na pitanje prištinskog portala Zeri da li će promijeniti svoj stav.

Istovremeno, rumunsko ministarstvo je pozdravilo sporazum potpisan 4. septembra u Vašingtonu, izražavajući nadu da će on doprinijeti normalizaciji odnosa dvije strane, prenosi Tanjug.

„Rumunija izražava nadu da će posvećenost koju su pokazale obje strane tokom dijaloga uz posredovanje EU i tokom sastanka u Vašingtonu dovesti do pune normalizacije odnosa dvije strane i da će ojačati perspektivu evropskih integracija za čitav region”, navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo podsjeća da je stav te zemlje po pitanju nezavisnosti Kosova principijelan i da proizilazi iz opšteg političkog konsenzusa, kao i da je zasnovan na poštovanju međunarodnog prava.

„Rumunija će podržati rješenje pitanja statusa Kosova samo ako se zasniva na sporazumu dvije umiješane strane, doprinosi regionalnoj stabilnosti i bude u skladu sa međunarodnim pravom”, navodi se u saopštenju i dodaje da Rumunija podstiče aktere u Prištini da sprovode međunarodne sporazume, posebno Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Prije nekoliko dana i špansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pozdravlja sporazum iz Vašingtona, ali da neće promijeniti stav o pitanju nezavisnosti Kosova.

Osim Španije i Rumunije, nezavisnost Kosova nisu priznale još tri članice EU - Grčka, Kipar i Slovačka.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog