Vijesti

Угоститељи у Српској забринути за опстанак: Мањи локали са новим мјерама немају шансу

Нове мјере Института за јавно здравство РС, којима је предвиђено да број гостију у кафићима и ресторанима зависи од површине објекта, забринуо је угоститеље, који истичу да ће мањи локали без помоћи државе морати ставити кључ у браву.

Према препорукама Института власници угоститељских објеката за сваки сто, за којим могу сједити максимално четири особе, морају обезбиједити најмање десет квадратних метара. Како је наведено, међу гостима за истим столом мора бити обезбијеђена физичка дистанца од најмање један метар, а два метра између особа које сједе за различитим столовима. Такође задржавање за шанком је забрањено.

Предсједник Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС Далибор Шајић сматра да ће оваква одлука наштетити многим угоститељима, нарочито власницима мањих објеката.

- Проблем је што се не гледа цјелокупан простор, него онај у којем се послужује. Тако је у објекту величине 50 квадрата простор за послуживање од неких 30 квадрата, што значи да су дозвољена само три стола. И шта ако за столом сједи једна или двије особе? Не може нико за исти сто ставити људе који се не познају. Због свега тога власници мањих локала су осуђени да или траже помоћ државе или да их затворе. Они другачије не могу да опстану и то је оно што нас све заједно брине - казао је Шајић и додао да оваква одлука свакако више одговара власницима већих локала, али да ће и њима бити ограничен рад.

Он је посебно нагласио да је одговорност и на грађанима који треба да имају разумијевања за власнике објеката.

- У тренутку када се угоститељи боре за сваку муштерију, нико не може госту рећи да не може ући или га отјерати. Зато би грађани требало да имају разумијевања и ако виде да је у неком локалу гужва, да сједну у неки други - рекао је Шајић за “Глас Српске”.

Пословођа кафића у једном бањалучком тржном центру Даворин Милекић каже да га је изненадило када је видио нове мјере, јер су оне додатно отежале пословање у ионако тешкој ситуацији за све угоститеље.

- И претходне мјере су нам биле тешке, али смо се прилагодили и научили пословати у таквом режиму рада и сада се то опет мијења. Наш локал није велики и свака муштерија нам много значи, а оваквом одлуком, ионако сужен простор, сада ћемо додатно морати смањити. Разумијем мјере у здравственом смислу, али већина угоститеља ће бити принуђена да отпушта раднике, а у крајњем случају и да потпуно затвори своје локале - рекао је Милекић.

Иако су свечане сале површином веће, и даље је забрањено организовање прослава попут свадби и крштења са бројем гостију већим од 50. Власница једног свадбеног салона у Лакташима каже да је бесмислено да у појединим локалима буде и до стотину гостију, док се њима ограничава рад.

- Од априла сам имала свега три свадбе, јер људи не желе да их организују са 50 гостију. С друге стране, морала сам све обавезе уредно да плаћам, а добила сам само једну плату у априлу. Није коректно да ми који имамо просторе и веће од 500 квадрата не можемо да организујемо догађаје са више од 50 људи и надам се да ће неко имати разумијевања и за нашу ситуацију, јер смо сви тренутно угрожени - казала је она.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog