Vijesti

Влада РС: За социјално збрињавање 1.226 радника више од 1,6 милиона КМ

Влада Републике Српске одржала је данас 89. сједницу у Бањалуци.

На овој сједници донесена је Одлука о одобравању средстава за социјално збрињавање радника у износу од 1.605.101 КМ за потпуну и дјелимичну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 1.226 радника из 22 предузећа, који су процесом стечаја или ликвидације предузећа остали без запослења, саопштено је из Владе Српске.

Износ од 1.469.040 КМ одобрен је за потпуну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за раднике А.Д. огледно пољопривредно добро "Петар Мркоњић" из Модриче за 241 радника, Графичко предузеће "Нова штампа" А.Д. из Градишке за 60 радника, Дрвна индустрија А.Д. из Калиновика за 13 радника, Чајавец професионална електромеханика А.Д. из Бањалуке за 66 радника, Чајавец просторна техника А.Д. из Бањалуке за 19 радника, Земљорадничка задруга Пољопривредник са п.о. из Братунца за 31 радника, ОЈП за комуналне послове Комунал са п.о. из Петрова за 113 радника и за дјелимичну уплату доприноса та пензијско и инвалидско осигурање одобрена су средства за раднике Предузећа за производњу конфекције и промет "Младост" са п.о. из Мркоњић Града за 663 радника.

Износ од 136.060 КМ је предвиђен за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 20 радника из 14 предузећа који су се пријавили на Јавни позив Фонда ПИО Републике Српске, отворен до 31. децембра 2020. године, а који са уплатом наедених средстава стичу услове за старосну пензију.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о потреби улагања у пројекте из ресорне надлежности Министарства породице, омладине и спорта.

Влада Републике Српске планира да реализује пројекат од великог значаја за останак младих и обезбјеђивање услова за квалитетнији живот у руралним подручјима Републике Српске, а који се односи на изградњу стамбених објеката младим брачним паровима и самохраним родитељима са мјестом пребивалишта у руралним подручјима.

Ријеч је о пројекту који има за циљ демографску обнову и заустављање одлива становништва, а корисници ће бити бирани бутем конкурсне процедуре.

Због изражене депопулизације у руралним срединама, предложена мјера приоритетно ће бити реализована у неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалних самоуправа у Републици Српској, у којима првенствено треба обухватити младе брачне парове до тридесет година старости, који имају једно дијете или планирају рађање другог дјетета, а који располажу са, или пак имају у власништву земљиште адекватно за изградњу стамбене јединице.

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури.

Овим Нацртом закона уређени су услове и начин стицања статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури, његова права и обавезе, вођење евиденције, обезбјеђивање средстава те друга питања која су значајна за ову категорију.

Према тексту Нацрта закона, лице која на основу општих и посебних услова стекну статус самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури постаје обвезник доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, здравствено осигурање, осигурање од незапослености и дјечје заштите.

Лице које има утврђен статус самосталног умјетника или самосталног стручњака у култури, под одређеним условоима, остварује право на рефундацију средстава уплаћених на име доприноса, из буџета Републике Српске.

Министарство просвјете и културе ће водити Регистре самосталних умјетника и самосталних стручњака у култури, а министар ће донијети правилнике о вођењу регистра.

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о поступку додјеле средстава привредним субјектима у области превоза лица у друмском саобраћају и пружању аеродромских услуга за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона.

Уредбом се уређују услови и исправе за доказивање њихове испуњености и друга питања од значаја за поступак додјеле средстава привредним субјектима који се баве јавним превозом лица у друмскомсаобраћају и пружању аеродромских услуга за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона.

Циљ доношења ове уредбе је пружање подршке, у периоду од септембра до децембра 2020. године, за одржавање ликвидности привредних субјекaта који имају финансијски губитак због посљедица пандемије вируса корона.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности на План утрошка средстава Министарству здравља и социјалне заштите, за период 01. јула до 30. септембра 2020. године, у износу од 125.000 КМ.

Одобрена средства биће дозначена Јавној установи Дому за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић", на име финансирања пројекта под називом "Подизање квалитета пружања стручних услуга у институцијама за дјецу без родитељског старања".

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog